Неделя, 26 Януари 2020
„Ако свободата и равноправието, както някои мислят, са част от демокрацията, те могат да имат смисъл само ако всеки отделен човек участва равностойно в управлението на страната”, казва Аристотел

„Ако свободата и равноправието, както някои мислят, са част от демокрацията, те могат да имат смисъл само ако всеки отделен човек участва равностойно в управлението на страната”, казва Аристотел

Преди 11 години с решение на ООН 15 септември е обявен за Международен ден на демокрацията.  Предлагаме ви да прочетете какво мислят за нея светли умове от Аристотел, през Волтер до Ноам Чомски

 

„Умните имат едно предпазно средство, особено когато трябва да се пази демокрацията срещу деспотизма. Какво е то? Недоверието.”

Демостен

„Нас ни учат, че доброто трябва да облагодетелства цялото общество, а не една личност или класа. Но ние и досега не сме научили, че това може да стане само ако всеки отделен човек и всяка класа допринасят за доброто. Иначе от него няма смисъл.”

Джейн Адамс

„Свободата на изразяване не включва непременно правото да ви вземат насериозно.”

Хюберт Хъмфри

„Аз не знам да има по-голям резервоар на сила за властта във всяко общество от самите хора. И ако мислим, че те не са достатъчно просветлени това не значи, че трябва да им отнемем властта, а да ги включим в нея чрез информация и образование.”

Томас Джеферсън

 „Ако хората не пазят свободата си, тези които мечтаят за тирания ще им я отнемат; тираните са активни и волеви и ще посветят живота си на каквито и да е богове, небесни или земни, за да сложат в окови спящите.”

Волтер

„Най-ефективния начин да се ограничи демокрацията е решенията да се прехвърлят от публичната политическа арена към безотчетни институции: царе и принцове, висши религиозни касти, военни хунти, партийни диктатури или модерни корпорации.”

Ноам Чомски

„Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие.”

Роберт Макхътчинс

„Несъответствието между бедни и богати е най-старата и най-фаталната болест на републиката.”

Платон

„Изборите са доста подобни на браковете: всеки със своя вкус. Всеки път когато видим младоженеца ние се чудим защо го е избрала. Същото важи и за всеки изборен служител.”

Уил Роджерс

 „В демократичното общество свободата никога не е продължавала дълго, нито е свършвала в нещо друго, освен деспотизъм.”

Еймс Фишер

AFISH.BG