Сряда, 30 Септември 2020
"Прекалено трезв народ сме или по-точно, живели в мъка от векове, ние не умеем да се радваме”

"Прекалено трезв народ сме или по-точно, живели в мъка от векове, ние не умеем да се радваме”

10 + 1 цитата от Димитър Талев, от рождението на когото днес се навършват 120 години, а гласовете на героите му ще се чуват през вековете и ще звънят като камбани, които будят народната свяст

 

„Такова е човешкото сърце - пълно с противни една на друга сили. Но човек трябва да се бори и със сърцето си. Човек не бива да се оставя на тия враждуващи сили.”

„Никога не ги карай да те обичат, дете мое... Настоявай да те оставят и знай че този, който устои и остане, те обича истински...”

„Да се научим най-напред да милейме един за друг, да се жалим, та да се хванем сички ръка за ръка...”

„Няма толкова силна черупка, под която човек да може да се скрие.”

„Народът в тъмна тъмнина. Ама ние сме в чужда държава... Това знайме ние за робство и тегло. Сега, виж ти... Свой насилва своя, мъчи го, ограбва го.”

"Само с женска сила може да се надвие мъжката сила и упоритост, тя е като водата за огъня.”

"Трудно е да се разделя човек с това, което до днес, до тоя час е било негов живот. Нещо се къса, нещо се разкъсва в човека...”

„Нашата нищета и всички наши грижи ние сами ще си ги знаем и ще ги понасяме.”

"Никога ли не се случва да се напълни човешкото сърце догоре с радост и да не гори, да не боли - редом с радостта, която идва, и тъгата, неутолимият копнеж по нещо загубено или непостигнато?

"Предателството е като зараза. Минава от човек на човек и не знаеш с какъв образ ще ти се покаже, ще те измами и съблазни. То понякога е заблуда и човек не знае накъде го води тя."

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)