Понеделник, 21 Октомври 2019
„Ако Морският век е готов да се роди за Човека, то е, защото всички необходими условия за неговото идване са почти изпълнени”

„Ако Морският век е готов да се роди за Човека, то е, защото всички необходими условия за неговото идване са почти изпълнени”

Откъс от книгата „Светът на мълчанието” на първопроходеца в изследването на океанските дълбини Жак-Ив Кусто

Водата, колкото и примамлива да е, все пак не е нашата стихия. Да се изтръгне от морето и най-малкото познание, най-малката плячка е много мъчна работа. Множество смели проекти са пропадали поради враждебността на този свят, който ожесточено се брани от Човека, като изправя срещу него Студа, Налягането, Бурите, не знаещи граници.

Изследването на морето можеше да започне едва след успехите на техниката; абат Ла Шапел не познаваше каучука, Фермие нямаше компресор, Бутан не разполагаше с днешните обективи и емулсии.

Ако Морският век е готов да се роди за Човека, то е, защото всички необходими условия за неговото идване са почти изпълнени. Индивидуалните усилия и постижения малко могат да ускорят неизбежната еволюция: техническият гений на Леонардо да Винчи остана безплоден поради оскъдните познания на неговото време.

Една модерна тенденция, която несъмнено е проява на гордостта на инженерите, създава убеждението, че присъствието на човека не е необходимо и че инструментите могат да ни доставят всички възможни сведения. Това твърдение често е далеч от истината.

Ако човекът е решил да завладее Морето, смелите битки, водени в тази област, са само подвизи на разузнавачи. След победата над Еверест още на другия ден ни викат на двубои бездните при Марианите или Филипините. Разбира се, проучването на най-големите дълбочини ще стане най-напред със сонди, фотография или телевизия, но нищо не може да замести напълно човешкото присъствие — така, както летенето със самолет над Хималаите и въздушните снимки не отклониха Херцог или Хилари от смелия им подвиг. Някои попитал Малори:

— Защо толкова много искате да се качите на Еверест?

— Защото съществува! — отговорил той просто.

Ние не можем да дадем по-добър отговор.

© Превод от френски: Любомир Павлов

AFISH.BG