Неделя, 24 Февруари 2019
„Обожавам глупавите експерименти. Сам ги правя непрекъснато”

„Обожавам глупавите експерименти. Сам ги правя непрекъснато”

Преди 209 години се ражда Чарлз Дарвин, който, казано с хумор, сваля маймуната от клона и й помага да се изправи, за да се превърне в човек с мислеща глава

Той пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор. Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

В книгата си „Произход на видовете“ (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в „Произходът на човека и половия отбор“, след това публикува „Изразяване на емоциите при човека и животните“.

AFISH.BG ви предлага няколко цитата от гениалния учен:

Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.

Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си. .

Човекът, с всичките си благородни качества … все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход. 

Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина "естествен подбор".

...Истината е, че в света има твърде много нещастие. Трудно ми е да убедя себе си, че един благодетелен и всемогъщ Бог е създал насекомите с ясната умисъл, че техните ларви ще се хранят с жива плът или, че котките си играят с мишките, които ще изядат... От друга страна ми е трудно да се чувствам удовлетворен, като изкажа твърдението, че тази забележителна вселена и най-вече природата на човека, са плод на груба сила. Склонен съм да гледам на всичко като на следствие от точно определени закони, а детайлите, добри или лоши, са работата на нещо, което можем да наречем случайност.

Не най-силният от един вид оцелява, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се приспособява!

AFISH.BG