Сряда, 20 Юни 2018
„Повечето бели идват от онова, което старите радиотехници наричаха "късо между слушалките", сиреч главата не се използва както трябва”

„Повечето бели идват от онова, което старите радиотехници наричаха "късо между слушалките", сиреч главата не се използва както трябва”

10 + 1 цитата от „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" на Робърт М. Пърсиг

„Аз съм покаял се еретик, който в очите на всички е спасил душата си. Но само той знае, че просто е спасил кожата си.”

„Училищата те учат да подражаваш. Цялата система на оценяване се стреми да те предпази от оригиналност.”

„Учебното заведение бе нещо, което евфемистично би могло да се нарече "колеж от преподавателски тип". В колеж от преподавателски тип се преподава и преподава, и преподава и няма време за изследователска работа, няма време за размисъл, няма време за участие във външни дейности. Само преподавай и преподавай, и преподавай, докато разумът ти затъпее и творческият ти заряд изчезне и се превърнеш в автомат, повтарящ едни и същи тъпи неща отново и отново пред непреставащи вълни невинни студенти, които не могат да разберат защо си толкова тъп, губят уважение и разпространяват това неуважение навън сред обществото. Причината да преподаваш и да преподаваш, и да преподаваш е, че това е много хитър начин да поддържаш икономично един колеж, като в същото време създаваш фалшивото впечатление за истинско образование.”

 

„Майсторът никога не следва и едно-единствено предписание на инструкцията. Той взема решения в процеса на работата си.”

„Всеки ден истината тропа на вратата ти, но ти я отпъждаш с вик "Върви си, търся истината!". И тя си тръгва.”

„Труден ли е животът? Не и когато имаш правилната нагласа. Да имаш правилната нагласа за него – ето това е трудното.”

„Искате ли да знаете как да постигнете нещо съвършено? Толкова е лесно. Първо станете съвършени и след това направете каквото и да е.”

Със сина си Крис, 1968

„Светът ще стане по-добър първо в нечие сърце, в нечия глава, в нечии ръце... И ще разцъфти като цвете – отвътре навън.”

„Някои неща не забелязваш, защото са прекалено малки, за да ти направят впечатление. Други неща не забелязваш, защото са прекалено огромни.”

„Това, което ни пречи да видим света ясно, не е неговата чудатост, а неговата обикновеност. Да си прекалено добре запознат с нещо също може да бъде заслепяващо.”

AFISH.BG