Неделя, 17 Януари 2021
Волтер: Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде

Волтер: Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде

Още цитати на големия мислител, напуснал нашия свят преди 238 години

 

Франсоа-Мари Аруе още приживе е легенда. Поет, драматург, есеист, романист, автор на разкази, историк и философ, Волтер е пасторът на свободомислието и либерализма. Роден е в 1694 г. в Париж. Произхожда от чиновническо семейство, баща му бил нотариус. В юношеските си години Волтер учи в йезуитския колеж „Луи ле Гран“ в Париж. После известно време следва право, но се отказва. Остроумието му го прави много популярен сред студентите. Но в същото време му навлича и неприятности - Волтер е арестуван и хвърлен в Бастилията заради стихове, осмиващи Орлеанския херцог. Прекарва близо година в затвора, където убива времето, като пише епична поема, озаглавена „Анриада“. През 1718 г., малко след излизането му от затвора, в Париж е поставена пиесата му „Едип“, която има огромен успех. През същата година той запова да използва псевдинима "Волтер". На двайсет и четири години той е вече прочут и до края на живота си остава видна фигура във френската литература. Утвърждава се като най-остроумния и най-бляскавия събеседник на своето време. През 1726 г. е предизвикан на публичен спор между него и аристократ на име Шевалие дьо Роан. Волтер излиза победител в словесната битка, но скоро след това той е пребит жестоко от група наемници на Шевалие. По- късно същият аристократ успява да го затвори в Бастилията, но Волтер е освободен при условие да напусне Франция. Той заминава за Англия, където остава около две години и половина.Там той завързва лично познанство с повечето видни английски мислители от онова време. Силно впечатление му правят Шекспир, английската наука и английският емпиризъм. Но най-вече го впечатлява британската политическа система. Английската демокрация и личните свободи са в рязък контраст с познатите му политически условия във Франция.

Когато се завръща в родината си през 1734 г., Волтер написва своята първа значителна философска творба — „Философски писма“, която бележи истинското начало на френското Просвещение. В 1750 г. Волтер заминава за Германия по лична покана на пруския крал Фридрих Велики. Либералните му възгледи обаче стават причина за скандал.Волтер се заселва за двайсет години във Ферней, където непрекъснато пише литературни и философски произведения, разменя писма с видни интелектуалци от цяла Европа и приема гости.
В 1778 г., вече осемдесет и три годишен, Волтер се завръща в Париж, където присъства на премиерата на новата си пиеса „Ирен“. Той умира в Париж на 30 май 1778 г., категорично отказвайки да се помири с католицизма."За Бога, оставете ме да умра спокойно!" - са последните му думи. Парижкият епископ отказал християнско погребение, останките му били изнесени тайно от града и погребани в Шевалие. Тринайсет години по-късно, през 1791 г. френски революционери изравят останките му и ги препогребват в Пантеона в Париж.

 

Няколко цитата от мислителя:

 

"Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия."

"Времената на най-голямо суеверие винаги са били времената на най-ужасяващите престъпления."

"Дошли сме в глупав и зъл свят, и такъв ще го оставим."

"Очите на читателя са по-строги съдии от ушите на слушателя."

"Илюзията е първото от всички удоволствия."

"Едно от най-важните човешки права е правото да не бъдеш прав."

"На живите дължим уважение, на отишлите си от този свят – истината!"

„Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, отколкото на другите.“

"С книгите трябва да се постъпва като с хората – да си изберете няколко приятели, а за останалите да не ви е грижа."

"Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум."

"Търсещият щастие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом."

"Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде."

"Не любовта трябва да бъде описвана като сляпа, а самовлюбеността."

"Всеки човек е виновен за доброто, което не е направил."

"Страхът следва престъплението и е неговото наказание."

"За да успееш в живота не е достатъчно да бъдеш глупав, трябва също да имаш добри обноски."

"Всичко твърде глупаво да бъде казано е изпято."

"Ние никога не живеем, ние винаги сме в очакване на живота."

"Нека Господ ме защитава от приятелите ми, аз мога сам да се защитавам от враговете си."

"Опасно е да си прав, когато правителството греши."

"Не можем да желаем това, за което не знаем."


AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)