Сряда, 20 Януари 2021
Дашиъл Хамет: Заслужавам цялата любов, която може да се изхаби по мен

Дашиъл Хамет: Заслужавам цялата любов, която може да се изхаби по мен

„Искам повече, отколкото заслужавам“, казва майсторът на мистериите. Още цитати от именития автор

 

Днес, 27 май, се навършват 122 години от рождението на писателя Дашиъл Хамет. Хамет е смятан за един от най-бележитите криминални автори. Автор е на класики в този жанр като „Малтийският сокол”, „Алена жътва” и др. Освен автор, Хамет е бил още сценарист и политически активист.

„Ню Йорк Таймс” пише за него, че е „признат от всички за един от най-добрите писатели на мистерии за всички времена”. По „Малтийският сокол” е направен и бележит филм, в който ролята на култовия детектив Сам Спейд изпълнява Хъмфри Богарт.

Самюъл Дашиъл Хамет е роден в Мериленд, САЩ, през 1894 г. Напуска училище когато е на 13, работи на няколко места, преди да се установи в националната детективска агенция „Пинкъртън”. Там работи от 1915 до 1922 г., когато заминава да служи в Първата световна война. Повече време прекарва в лазаретите, тъй като непрекъснато е болен, разболява се и от туберкулоза. Запознава се със медицинската сестра Джозефин Долан, за която по-късно се жени и от която има две дъщери.

Прозата му се отличава с реализъм и автентичност. „Всичките ми персонажи са базирани на хора, които съм познавал лично или съм знаел за тях”, казва веднъж Хамет. Едно от най-големите имена в криминалната литература, Реймънд Чандлър, казва за него: „Хамет беше ас. Икономичен, скромен и корав. Той направи неща, на които са способни само най-добрите автори, и то няколко пъти. Написа сцени, непознати досега”.

Дашиъл Хамет умира през 1961 г. от рак на белия дроб в болница в Ню Йорк. Причина са неговите остатъчни симптоми от туберкулоза, влошени заради злоупотреба с алкохол и особено с тютюнопушене.

Представяме ви няколко цитата от големия писател:

„Заслужавам цялата любов, която може да се изхаби по мен. И искам повече, отколкото заслужавам.”

„Трябва да гледаш откъм положителната страна, дори да няма такава.”

„Нямам планове за бъдещето, но предполагам нещата ще се подредят по някакъв начин.”

„Ужасно лесно е да бъдеш влюбен в затвора.”

„Аз съм повлиял толкова зле на американската литература, повече отколкото всеки друг, за когото се сещам.”

„Покривът може да падне. Всичко може да се случи.”

„Ако трябва да сме точни, няма истински заместители на сексуалното удовлетворение.”

„Хората казват неща като „О, да, той страда толкова много, по-добре че е мъртъв”. Това не е вярно. Винаги е по-добре да си жив.”

„Проблемът със събирането на 2 и 2 е, че понякога получаваш 4, а друг път – 22.”

„Открих, че се повтарям. Началото на края е тогава, когато разбереш, че имаш стил.”

„Нямам нищо против приличното количество проблеми.”

„За да получи това, което иска, човек трябва да даде преди това на други това, което те искат.”

„Когато пишеш, искаш слава, богатство и лично удовлетворение. Искаш да пишеш това, което мислиш, което ти се струва правилно. И това да продължава стотици години. Вероятно няма да получиш тези неща, нито пък ще се откажеш от писането или ще извършиш самоубийство. Но това е, и трябва да бъде, твоята цел. Всичко останало е някак дребно и незначително”.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)