Петък, 20 Април 2018
Фидел Кастро: Започнах революцията с 82 души. Ако трябваше да го направя пак, щях да го направя с 10-15 и абсолютна вяра!

Фидел Кастро: Започнах революцията с 82 души. Ако трябваше да го направя пак, щях да го направя с 10-15 и абсолютна вяра!

"Дори проститутките ни имат висше образование" и други цитати от Comandante

"Започнах революцията с 82 души. Ако трябваше да го направя пак, щях да го направя с 10-15 и абсолютна вяра. Няма значение колко сте малко, ако имате вяра и план за действие."

"Осъдете ме, все едно - историята ще ме оправдае."

"Тази страна е небето в духовния смисъл на думата. А аз бих казал, че ние предпочитаме да умрем на небето, отколкото да оцелеем в ада." — от реч на 2 февруари 2005

"Революцията не е легло с рози. Революцията е битка между миналото и бъдещето."

"Упоритостта ще ни донесе победата."

"Идеите на кубинските комунисти ще пребъдат като доказателство, че на тази планета, ако човек работи упорито и с достойнство, може да произвежда материалните и културни блага, необходими на човешките същества." - Из прощална реч вчера на закриването на конгреса на Комунистическата партия в Хавана - 19 IV 2016 г.

"Не смятам да си бръсна брадата, защото съм свикнал с брадата си и брадата ми значи много за страната. Ще я обръсна, когато изпълним обещанията си." - през 1959 г., в интервю с Едуард Мъроу от CBS, 30 дни след революцията.
"Революцията не е легло от рози. Революцията е битка между бъдещето и миналото." - през 1959 г.

"Отдавна разбрах, че последната жертва, която трябва да направя за кубинското обществено здраве, е да спра да пуша. Не ми липсва чак толкова." - през 1985 г., обявявайки, че е спрял да пуши пури.

"Никога не съм виждал сблъсък между моите идеи и идеите на този символ, на тази изключителна фигура (Исус Христос)." - през 1985 г.

"Само си представете какво щеше да се случи със света, ако социалистическата общност изчезнеше... ако това бе възможно, а аз не вярвам, че е възможно." - през 1989 г.

"Нищо не разбираме от това. Джентълмени, да си кажем истината, ние дори не знаем какви цени да искаме." - през 1990 г., по повод развитието на международния туризъм в Куба.

"Трябва да се придържаме към фактите: казано простичко, социалистическият лагер се срути." - през 1991 г.

"Няма нищо учудващо в това. Иска ми се да имах повече възможности да посрещам личности, важни колкото него." - през 1994 г., посрещайки Уго Чавес с почести като за държавен глава. По това време Чавес е бил наскоро освободен от затвора, след като е излежал присъда за провалилия се преврат от 1992 г. Той става президент на Венецуела пет години по-късно. 

"Тези промени (международният туризъм, чуждите инвестиции, разрешението за малък частен бизнес) имат социална цена, защото живеехме под стъклен похлупак, абсолютно асептичен живот, а сега сме обградени от безумно много вируси и бактерии и егоизма, създаден от капиталистическата система на производство." - през 1998 г.

"Едно от най-великите постижения на революцията е, че дори проститутките ни имат висше образование." - през 2003 г., във филма на Оливър Стоун Comandante.

"Осъзнах, че истинската ми съдба ще бъде войната със САЩ." - през 2004 г., пред втория филм на Стоун за него – Looking for Fidel.

"След толкова години, ето до какво заключение стигнах: сред всички грешки, които може да сме направили, най-голямата бе да повярваме, че някой всъщност знаеше как да изгради социализъм (...) Когато казваха "Така се прави", си мислехме, че знаят. Сякаш говорехме с лекар." - през 2005 г.

"Щастлив съм да доживея до 80. Никога не съм го очаквал, не и при положение, че най-силната държава на света ни е съсед и се опитваше всеки ден да ме убие." - 21 юли 2006 г., по време на среща на латиноамериканските президенти.

"Никога няма да приема или да посегна към (...) постовете президент на държавния съвет или главнокомандващ. Би било предателство да приема отговорности, които изискват повече мобилност и отдаденост, отколкото имам физически." - през февруари 2008 г., обявявайки оставката си.

"Ние не сме развита капиталистическа държава в криза, чиито лидери се побъркват да търсят решения срещу депресията, инфлацията, липсата на пазари и безработицата; ние сме и трябва да бъдем социалисти." - в своя вестникарска статия през 2008 г.

"Кубинският модел вече не работи дори за нас." - през 2010 г., по време на интервю с американския журналист Джефри Голдбърг. По-късно Кастро коментира, че думите му са извадени от контекста.

AFISH.BG


Видео