Събота, 06 Юни 2020
Майкъл Крайтън: Бог е в малките неща

Майкъл Крайтън: Бог е в малките неща

Избрани цитати от автора на „Джурасик парк” и „Щамът Андромеда”, който си отива на днешния ден през 2008 г.

 

През 2016-а Майкъл Крайтън щеше да живее в своята 75-а година. Ако съдбата не бе решила да го вземе от белия свят на днешния ден – 4 ноември, през 2008-ма. Тогава се разделихме с един от най-видните американски писатели, но не и с неговите книги, в които фантастика и реалност се преплитат с ясни послания и предупреждения за бъдещето на човечеството. Спомнете си само книгите „Джурасик парк” и „Щамът Андромеда”, „Сфера” и „Ген”, „Изгравящото слънце”, „Конго” и т.н., много от които пренесени и на големия екран във впечатляващи филми.

Писател, сценарист, режисьор и продуцент, той е забележителна личност в областта на научната или медицинска фантастика и технотрилъра. Неговите книги са продадени в повече от 150 млн. екземпляра по целия свят. През 1994 г. Майкъл Крайтън и единственият човек, чиито творби едновременно са №1 и на телевизионния („Спешно отделение”), и на големия („Джурасик парк”) екран, както и на книжния пазар („Разкриване”).

Удостояван с множество престижни литературни и кинонагради, критиците с право го наричат „бащата на технотрилъра”. През 2000 г. на негово име е кръстен нов вид Анкилозавър – Bienosaurus Сrichtoni, а през 2003 – динозавърът броненосец Crichtonsaurus bohlini. Умира на 66 години от рак в Лос Анджелис, САЩ, и не успява да дочака раждането на второто си дете – Джон Майкъл Тод Крайтън (има и дъщеря Ан-Мари Мартин) от своята пета съпруга Шери Александър.

 

По повод годишнината от смъртта на Майкъл Крайтън предлагаме избрани негови цитати:

„Сърдитите и обидените хора смятат, че имат право да твърдя, че нямат право.”

„Бог е в малките неща.”

„Всички големи промени са като смъртта… Преди да се случат, няма как да знаете какво ще бъде след това.”

„В живота хората винаги ще се стараят да те лишат от признанието за собствените ти заслуги. Затова не си струва сам да не си ги признаеш.”

„В миналото учените теоретици са се отнасяли снобски към бизнеса. Смятали са, че да правиш пари е занимание, недостойно да интелектуалци и присъщо само на търгаши.”

„Всичко винаги се случва не така, както очакваш.”

„Дори абстрактното научно откритие е акт на агресия, прилича на взлом… Откритието винаги е насилие над природада. Винаги!”

„Науката може да обясни как да се построи ядрен реактор, но няма да подскаже, че той не бива да се строи.”

„Животът ни тук е просто миг. И ако утре изчезнем, на планетата изобщо няма да й липсваме.”

„В нашето общество, пренаситено от информация, практически никой не мисли със собствената си глава. Трябваше да се отървем от ненужните бумаги, а ние се отърваваме от собствените си мисли.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)