Вторник, 28 Юни 2022
Ян Флеминг: Жената може да преживее почти всичко, освен безразличието...

Ян Флеминг: Жената може да преживее почти всичко, освен безразличието...

Избрани цитати на писателя, напуснал света на живите преди 52 години

 

Ян Ланкастър Флеминг се ражда на 28 май 1908 година в Мейфеър, Лондон. Авторът е известен като създателят на култовия персонаж Джеймс Бонд. За Агент 007 са публикувани 14 романа между 1953 и 1966 г. Отделно Бонд е литературен персонаж в много разкази на писателя. Друга известна негова книга е детското произведение „Чити Чити Банг Банг: Магическата кола”.

Писма разкриват бурната любовна афера на Ян Флеминг и австрийката Едит Морпурго. Писмата на Флеминг към Морпурго са от 30-те години на ХХ век и са на немски език. „Няма да ти казвам нищо повече. Няма да ти казвам, че те обичам, защото тогава ще спориш и ще трябва да те напляскам. Ти ще се разплачеш, а аз не искам това. Искам само да си щастлива. Освен това искам и да те нараня, защото си го заслужила, както и за да те укротя като малко диво животно. Затова внимавай!“, пише Флеминг. В друго писмо той ракрива ревността си от нейните приятели: „Малко те ревнувам и не ми харесва, че толкова искаш да бъдеш с тях. Но знам, че не мога да те затворя в клетка“.

Писмата нямат дати. Андрю Лайсет, биограф на писателя, казва, че Флеминг е бил в Австрия в края на 20-те години на миналия век, преди да започне да следва в „Geneva University“ и да работи в „Ройтерс“, а впоследствие да се присъедини и към банката „Cull & Co“ в Лондон. Според Лайсет, той е срещнал Морпурго през 1934 г., тъй като периодично е посещавал Австрия, тъй като много харесвал страната. По онова време е на на 26 години, а Едит Морпурго, дъщеря на бизнесмен от Залцбург, е била 4 години по-млада от него.

Писателят умира на 12 август през 1964 година.

 

Представяме ви избрани цитати на Ян Флеминг:

„Живей и остави другите да умират.”

„Конят по средата е неудобен, а в краищата – опасен.”

„Законът е кристализация на обществените предразсъдъци.”

„Разстоянието между лудостта и гения се измерва единствено чрез успеха.”

„Жената може да преживее почти всичко. Всичко, освен безразличието.”

„В наши дни историята се променя бързо, а герои и злодеи продължават да си разменят ролите.”

„Книгите ми се развиват бързо и в тях има много екшън. А шпионажът не е считан от публиката за мръсна търговия. Те го считат за романтична афера. Да шпионираш, изглежда като романтична работа, която се върши от един човек. Този човек се изправя срещу цялата полиция или армия.”

„Мъжете искат жена, която да включват и изключват, подобно на осветлението.”

„Цялата история се базира на любов и насилие.”

„Не трябва да си губя дните, като се опитвам да ги удължа.”

„Никога не казвай „не”, когато става въпрос за приключения. Винаги казвай „да”, в противен случай ще живееш много тъп живот.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)