Неделя, 27 Септември 2020
Интерактивен мапинг ще открие "Салон на изкуствата"-2016

Интерактивен мапинг ще открие "Салон на изкуствата"-2016

Всеки посетител ще може да създава музика на живо с първия електронен музикален инструмент в света

С невиждан интерактивен мапинг на 11 май Националният дворец на културата ще открие тазгодишното издание на фестивала “Салон на изкуствата”. Уникалният проект по идея на Полина Герасимова ще бъде прожектиран върху фасадата на Двореца. В него се смесват технологии с почти век разлика. Началото на мащабното събитие е точно в 21:00 ч., като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент - теремин. Освен всичко останало, зрителите ще могат и да сменят визуализациите, които ще се прожектират в реално време.

Музикалният инструмент Теремин е измислен от физика Леон Теремин преди около 90 години и с него може да се свири без дори да бъде докосван. Инструментът работи на принципа на електромагнитните вълни, излъчвани от човешкото тяло, и разполага с две антени. Дясната ръка се движи от и към вертикалната антена, променяйки тона на инструмента, докато лявата ръка се движи от и към хоризонталната антена, с което се контролира силата на звука.

На събитието, освен генерирания от теремина звук, участниците ще могат да се пробват да създават ритъм на живо. Всеки един бийт и тон от теремина ще съответстват на различна визия, която в реално време ще бъде прожектирана на фасадата на НДК. И за да е пълно удоволствието всеки, който създава музика, ще се вижда на огромен екран, част от визията върху фасадата.

Любопитен факт е, че на теремин в България свири само един човек - Димо Стоянов от група П.И.Ф., който ще направи музикална изненада, непосредствено преди интерактивното удоволствие за присъединилите се към празника.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

  • СВОБОДАТА ТУК-И-СЕГА

    Един проект на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович, който може да видите  в периода 05.12.2018 – 27.01.2019 в САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София. Откриването е днес от 18:30 часа

  • "Историята на една любов"

    Насладете се на уникалното изпълнение на Гуадалупе Пинеда

  • Скандинавска игра на тронове

    На Панаира на книгата в НДК пристига авторът на „Времето на меча”, една от най-забележителните исторически саги на ХХI век