Вторник, 26 Януари 2021
Чудатият Хенри VIII

Чудатият Хенри VIII

Какво не знаем за втория крал на Англия от династията Тюдор, коронован на същата дата, в която британците направиха най-важния си политически избор

 

По неведомо стечение на обстоятелствата Хенри VIII е коронован за крал на Англия на днешната дата, 24 юни, през 1509 г. Съвпадение или не, но през 2016-а това е денят, в който британците избраха да напуснат Европейския съюз. И още едно съвпадение - Хенри VIII наследява пълна хазна, но довежда държавата си до криза; днешната, стабилна допреди часове британска лира се срина на световните финансови пазари. 

Той е вторият крал от династията Тюдор и един от най-ярките представители на английския абсолютизъм. Същата година се жени за първи път (от общо шест брака) за Катерина Арагонска, вдовица на брат му Артър. Следващи кралици стават Ан Болейн, Джейн Сиймур, Ана Клевска, Катрин Хауърд и Катрин Пар. Негови дъщери са кралица Мария I Тюдор (от брака му с Катерина Арагонска) и кралица Елизабет I (от брака му с Ан Болейн), които управляват една след друга Англия след смъртта му. От брака му с Джейн Сиймур през 1537 г. се ражда бъдещият крал Едуард VI.

 

Ето няколко интересни факта от живота на краля:

Знаел имената на всички слуги

За кралете по онова време било нормално да не знаят имената на подчинените си. Те се отнасяли грубо с поданиците, но не и Хенри VIII. Той знаел имената на всичките си слуги. Когато някой заслужавал наказание, винаги знаел кой е виновникът, но и никога не забравял тези, които заслужавали награда.

Страхувал се е много от чумата

През 16 век чумата взима милиони жертви. Ако всеки друг се страхувал от Черната смърт, то Хенри VIII бил в пъти по-изплашен от поданиците си. Когато чумата върлувала, кралят прекарвал дълъг период от време в изолация от външния свят, за да се запази здрав.

Бил е страстен колекционер

Хенри VIII е имал много и различни колекции. Обожавал гоблените и се смята, че е имал една от най-големите колекции, които някога са съществували. Както всеки крал по онова време, той притежавал голяма колекция от имоти, но и от хиляди пушки.

Не е бил добър финансист

Когато започва царуването на Хенри VIII, в хазната на Англия имало много средства. За съжаление по време на своето управление той взима редица лоши финансови решения, които се отразяват пагубно на  хазната.

Приготвял сам част от лекарствата си

За Хенри VIII е известно, че рядко се допитвал до съветите на дворцовите лекари. Бил много независим и се смята, че е страдал от сифилис и диабет. За голяма част от своите страдания той успял да създаде лекове, които записал. Днес лечебната книга на Хенри VIII е изложена в Британския музей.

Бил е талантлив музикант и композитор

Музиката е била част от живота на дворцовите особи по онова време. Освен добър слушател и ценител на хубава музика, Хенри VIII умеел да композира. В музикалната си колекция той притежавал флейти, гайди, клавесини и други инструменти. Смята се, че английската народна песен „Greensleeves“ е създадена именно от краля като любовна балада към една от избраниците му Ан Болейн.

Бил е добър писател

Хенри VIII бил много добре образован, говорел няколко езика и имал много таланти, единият от които бил писането. Написва книга, която се издавала в цяла Европа със заглавието „В защита на седемте тайнства“. Заради тази книга папа Лъв X удостоява Хенри VIII с титлата „Защитник на вярата“.

Обичал е живота и жените

Хенри VIII обичал да ловува, да играе на зарове и хазартни игри. Притежавал невероятна харизма и почти нямало дама в двора, която да не е била прелъстена от неговото излъчване. Освен с шестте си любовници, се славел и с богат набор любовници, споделяли кралското му ложе.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)