Сряда, 05 Октомври 2022
"Днес е ден велик за нази"

"Днес е ден велик за нази"

За химна "Независимост" и неговия автор Георги Шагунов

 

На 22 септември 1908 г. за първи път прозвучава химнът „Независимост“.

Независимостта на България, тържествено обявена в Търново, още самия ден е отбелязана из цялата страна. Особено знаменателен е празникът в черноморския ни град Бургас, където за пръв път звучи Химнът на независимостта. Автор е Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави, за полагане основите на операта в града.

Часове след като независимостта на България е обявена тържествено, Шагунов, развълнуван и вдъхновен от великото събитие, създава текста и мелодията на химна. Веднага го разучава с военния духов оркестър. За съжаление, по-късно химнът е забравен. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие. Познат е и като "Химн на независимостта" – вариант на оригиналното заглавие.

Днес е ден велик за нази

Братя българи навред,

Бог България ще пази

Царят ни зове напред.

 Днес свещенний дълг налага,

Дружно всички да вървим,

Пушкя, нож се нам полага.

Ний врагът ще победим.

 Царството ни е богато,

Ний сме храбри синове,

Ще се бием докагото,

Царят ще ни отзове.

 Няма налично описание.

Георги Шагунов е автор на около 2000 произведения, сред които са някои от емблематичните български воински маршове. Писал е и немалко творби в духа на светската музика, модерна по онова време. Преди време бяха възстановени партитурите на някои от тях и изпълнени на концерт в Бургас.

Роден в Пловдив през 1873 г., той завършва Френския католически колеж „Свети Августин” в родния си град. Родителите му го изпращат във Франция с надеждата да следва медицина, но той избира музиката. Завършва лицея „Сен Жан” в Лион, а след това – Лионската държавна консерватория. Още като студент е назначен за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър.

Завръща се в България през 1895 г. и става военен капелмайстор. На 22 септември 1908 г., вдъхновен от великото събитие, Шагунов създава едновременно текста и мелодията на химна, и го разучава с военния духов оркестър. Въодушевени, музикантите тръгват из Бургас, изпълняват химна, а хората започват да припяват заедно с тях.

Известно е, че Георги Шагунов е бил много популярен и обичан от своите съграждани, които често танцували и се забавлявали под звуците на духовия оркестър на града.

Той е и първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище. Автор е на десетки маршове, най-известен сред тях е „Един завет“. Химнът на независимостта обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

 

по информации на БНР

AFISH.BG

 

 

 


Видео

Свързани статии (по етикет)

  • 22 септември 1908 г. – Денят на независимостта

    „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.“

    Фердинанд