Вторник, 26 Януари 2021
Рудолф Нуреев избира Франция за втора родина (ВИДЕО)

Рудолф Нуреев избира Франция за втора родина (ВИДЕО)

На 16 юни през 1961 година балетистът иска политическо убежище в Париж

 

Пълното му име е Рудолф Хамет ули Нуреев – един от най-големите балетисти и хореографи. Има съветско-френски корени, но и татарско-башкирски произход. Ражда се на 17 март 1938 година в пределите на СССР. Интересна подробност е, че се появява на бял свят, докато майка му пътува с Транссибирската железница към Владивосток.

Влюбва се в танците покрай майка си. Тя често го води заедно със сестрите му на балет. Докато е на гастрол с ансамбъла за народни танци в Москва, Нуреев се явява на прослушване в Болшой театър. Приет е в трупата, но предпочита да стане част от балет „Киров“. За три години Нуреев става най-известният балетист на Съветския съюз. Негова партньорка на сцената е с десетилетие по-възрастната Нинел Кургапкина.

На турне в Париж през 1961 като главен балетист на трупата Рудолф разгневява КГБ, тъй като поддържа близки контакти с „врага“. Вярвайки че ще бъде убит, ако се завърне в СССР, балетистът търси политическо убежище във Франция. Според архивите на КГБ, самият Никита Хрушчов е разписал заповедта за убийството на Нуреев. Последният се завръща в родината едва през 1989, когато майка му е на смъртно легло, с личното позволение на Михаил Горбачов.

Във Франция Нуреев е част от Grand Ballet du Marquis de Cuevas и като истинска звезда не му е трудно да попадне в приятелското обкръжение на Фреди Меркюри, Жаклин Кенеди Онасис, Мик Джагър, Анди Уорхол... На едно от турнетата се запознава с Ерик Брун, с когото стават любовници. Великият балетист до последно отрича, че със здравето му всичко е наред, докато не умира от СПИН през 1990 година – само осем години, след като болестта става позната във Франция.

 

Борис Белев, AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)