Вторник, 26 Януари 2021
Академик Светлин Русев на 83

Академик Светлин Русев на 83

Днес рожденикът открива изложба-вернисаж в София

 

„Вярвам, че сме обречени да свършим нещо. Иначе за какво сме дошли? Още рисувам - значи намирам причина. Не само за себе си. Слава Богу, все още има хора, които се вълнуват от изкуството. Нося вярата и надеждата си. В смисъла на това, за което съм се пръкнал.“ – сподели художникът наскоро в интервю пред в. „Стандарт“.

На 14 юни по случай 83-я си рожден ден академик Светлин Русев открива изложба-вернисаж в София.

Събитието ще се състои в  галерия "Райко Алексиев", ул."Раковски" 125 в столицата. Изложбата ще е на разположение на всеки, който пожелае да я разглреда, същия ден от 17:00 до 20:00 часа.

Светлин Русев е роден на днешната дата, 14 юни, през 1933 година в Плевен. Завършва живопис във ВИИИ "Н. Павлович" в София, при проф. Дечко Узунов. От 1975 г. е професор по живопис във ВИИИ "Николай Павлович". Заместник-председател на СБХ (1973-1985), директор на НХГ (1986-1988), и зам.-председател на Международната фондация "Л. Живкова" (1982).

От 1959 г. Светлин Русев участва в международни биеналета, фестивали, представителни изложби на българското изкуство в Париж, Венеция, Москва, Ленинград, Будапеща, Букурещ, Прага, Варшава, Белград, ФРГ, Атина, Истанбул, Виена, Делхи, Берлин, Рим, Мексико, Хавана, Венесуела и др. Урежда самостоятелни изложби в София. Творчеството му се отличава с широк обхват на теми и сюжети.

 

AFISH.BG


Видео