Вторник, 26 Януари 2021
Река от книги потече в Мелбърн (СНИМКИ)

Река от книги потече в Мелбърн (СНИМКИ)

Австралийският метрополис бе огрят от светлините книгите

 

В наше време задръстванията са предимно заради колите. Поне веднъж обаче градските улици на Мелбърн бяха заети от нещо друго. Известното с креативността си студио Luzinterruptus, което всъщност е с произход от Испания, наводни преди време града с… книги.

10 хиляди екземпляра наводниха улици и тротоари. Luzinterruptus обикновено залагат на светлината в своите инсталации. В случая светлината, която идваше от книгите, демонстрира и духовния заряд, който ни носят те. За да се реализира проектът, били необходими общо десет хиляди екземпляра. Събират ги с дружни усилия обществените библитеки от града, като се включва и Армията на спасението.

Книгите били разположени по тротоарите, заели и цели платна от мелбърнските булеварди. Така поне за два-три дни автомобилите – символ на материалния прогрес, били победени от книгата – символ на духовното развитие.

Но истинската същност на проекта се разкривала вечер, когато в тъмата светвали монтираните по книгите лампички. Така сигурно и в нас изчезва мракът, започнем ли веднъж да четем.

Най-щастливи били точно четящите. Проектът завършил с нещо като хепънинг – всеки можел да вземе колкото поиска от книгите по улиците и тротоарите. Казват, че това било най-мащабното разлистване и четене на книги, наблюдавано някога в Мелбърн. А може би и в света. Убедете се сами от снимките – спомен от няколкото дни, в които един град заживя като в книга.

 

Източник: lira.bg

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)