Вторник, 26 Януари 2021
Филм за Леа Иванова ще се състезава в Москва

Филм за Леа Иванова ще се състезава в Москва

Миналогодишният носител на „Златен св. Георги” Ивайло Христов е шеф на журито на 38-ия международен кинофестивал

 

Най-новият филм на Радослав Спасов – „Пеещите обувки”, попадна в официалния конкурс на тазгодишното издание на Международния кинофестивал в Москва (23-30 юни). Лентата бе обявена в официалния списък на състезателните заглавия, публикуван в сайта на престижния форум.

„Пеещите обувки” е трета режисьорска работа на известния кинооператор, заснел незабравими филми като „Авантаж”, „Мера според мера”, „Време разделно”, „Лачените обувки на незнайния воин”, „Мъжки времена”, „А сега накъде” и др. Радослав Спасов отново (след „Сирна неделя” и „Откраднати очи”) е автор и на сценария. Този път текстът е писан съвместно с Георги Данаилов. Главните роли изпълняват Рая Пеева и Юлиан Петров.

Новият филм е посветен на важен период от живота на Леа Иванова, която в средата на ХХ век завладява и европейските сцени. След падането на Берлинската стена и разсекретяването на тайни архиви нейният съпруг - възрастният вече музикант и композитор Еди Казасян, открива, че приживе любимата му жена е била агент на спецслужбите. Съпоставяйки написаното в архивите и личните си спомени и наблюдения, той се опитва да разбере какво е било истинското му място в живота на легендарната певица.

Заедно с „Пеещите обувки” в конкурса на 38-ия Международен кинофестивал в Москва ще се състезават общо 13 филма. В официалната селекция са попаднали датско-американският „37” на Пук Грастен, италианско-френският „Интриги” на Давид Гриеко, „Ексцентрици” на поляка Януш Майевски, френският „Мари и неудачниците” на Себастиен Бетбеде, руският „Монахът и Бесът” на Николай Достал, иранският „Дъщерята” на Реза Мир-Карими, сръбският „Дневникът на машиниста” на Милош Радович и австрийско-германският „Центърът на света ми” на Якоб М. Ерва. Има и филми от Южна Корея, Коста Рика, Бразилия и Филипините. Всички заглавия са завършени през тази година.

Още една българска следа има в тазгодишното издание на фестивала. Носителят на Голямата награда „Златен св. Георги” през 2015-а – режисьорът Ивайло Христов за филма „Каръци” – беше поканен да ръководи международното жури. Той ще оценява състезателните заглавия заедно със сина на прочутия индийски актьор Радж Капур – продуцентът и режисьор Рандхир Капур, режисьорката Улрике Отингер от Германия, руската актриса Виктория Исакова, както и сценариста и директор на кинофестивала „Евразия” Рашид Нугманов.

Тазгодишният филмов форум в Москва ще бъде открит с филма „Ке-цове” на Сергей Соловьов, а Уди Алън е обещал за закриването на фестивала най-новата си лента – „Светски живот”, чиято премиера беше преди броени дни в Кан.

Блясъкът от Лазурния бряг се пренася и по друга линия в руската столица. Най-старата швейцарска фирма за луксозна бижутерия и часовници Chopard вече е официален партньор не само на фестивала в Кан (от 1998 г.), а и на този в Москва. От 2014-а компанията изработва престижната статуетка „Златна палма” със сертификат Fairmined, а сега е решила да разшири сътрудничеството си и с други международни фестивали. Тъй като това е Година на руското кино, Chopard ще представи всички награди в обновен дизайн по проект на съпрезидента и артистичен директор на марката Каролина Шойфеле.

Основният приз – „Св. Георги”, ще бъде от благородни метали. Две златни статуетки ще бъдат връчени на най-добрия филм от официалния конкурс и на кинематографист с изключителен принос към Седмото изкуство. Седем ще бъдат отличията в останалите категории. За пръв път ще бъде връчена и награда „За покоряване на върховете в актьорското майсторство и вярност към принципите на школата на Станиславски”. Ще има и поощрения за млади таланти.

 

Снимка: Кадър от „Пеещите обувки”, реж. Радослав Спасов

Виолета Цветкова, AFISH.BG