Сряда, 12 Август 2020
„Горчиво вино На Алеята на книгата в София: наградите от Националния конкурс за любовна лирика “ – 2018 и литературно четене в памет на Евтим Евтимов

„Горчиво вино На Алеята на книгата в София: наградите от Националния конкурс за любовна лирика “ – 2018 и литературно четене в памет на Евтим Евтимов

Тазгодишният победител е Димитър Христов с „Остров за двама“

Официалната церемония по награждаването в Петия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ – 2018 ще се състои не в Петрич, каквато е досегашната традиция, а в София – на 12. 09. 2018 г., от 18 ч., в Литературния кът на Алеята на книгата, в пешеходната част на бул. „Витоша“. Ще прозвучат наградените стихове, а значими български поети ще се включат със свои творби в литературно четене в памет на големия български поет Евтим Евтимов - Маргарита Петкова, Добромир Банев, Боян Ангелов, Катя Кремзер, Матей Шопкин, Марина Матеева и др.
Първа награда (диплом и договор за издаване на книга) получава Димитър Христов от София за стихотворението „Остров за двама“. Втора награда (диплом и предметни награди) получават Паун Гашев от Петрич за „Божието наказание“ и Даниел Тунев от София за „Живеем сякаш нещо оцелява“. Трета награда (диплом и предметни награди) получават Деница Ангелова от с. Хърлец, обл. Враца за „Горчи ми само“ и Виктория Катранова от София за „Остани по душа“. Специална поощрителна награда се присъжда на Анна Асенова от Петрич за „Чувство чудно“.
Председател на журито е литературният критик и издател Пламен Тотев, а членове – поетесата Катя Кирянова и Вангелия Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови - 1914”, Петрич, което е организатор на конкурса. Той е в памет на големия български поет Евтим Евтимов, анонимен е и дава еднакъв шанс както на доказани автори, така и на неизвестни талантливи поети от цялата страна да бъдат забелязани.

Ето стихотворението, получило първа награда:

ОСТРОВ ЗА ДВАМА

Белязани с росата на страстта,
отплаваме към острова за двама –
все по-далеч от всяка суета,
от всяка пошлост, скука и измама.

Да имаш остров от любов не е каприз,
обаче трябват доблест и доспехи,
да браниш нежния неподражаем бриз,
превърнал във платна сърца и дрехи.

Отплаваме по лунната следа
и шепотът напевен на вълните
тъмнее от кобалт и резеда,
до черно злато нейде в глъбините.

Илюзия или красив мираж
е рискът да се влюбиш безвъзвратно.
Любима, аз съм твоят екипаж,
венча ни любовта сред необята.

Венча ни бурята и ето ни сега,
опърлени от слънце и тревога,
щастливи сме на островния бряг
и нощем под звездите палим огън.

Димитър Христов

AFISH.BG