Неделя, 19 Януари 2020
Пет континента, 80 страни, 350 града – предизвикателство за всеки любознателен читател

Пет континента, 80 страни, 350 града – предизвикателство за всеки любознателен читател

На 21 юни 2018 г. от 18.30 часа в галерия "Финес" (ул. "Христо Белчев" №17) в София ще бъде представена книгата "Светът, какъвто го видях" от Божил Добрев

 

В нея авторът споделя впечатленията си от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в 5 континента през изминалите 50 години. На 296 страници са описани както природни и културни забележителсности, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да бъдат от полза за всеки пътешественик. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света и е богато илюстрирана с над 300 оригинални фотографии

Ето какво споделя авторът за своето произведение:

Книгата „ Светът, какъвто го видях” съдържа впечатленията ми от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години. Описани са както природни и културни забележителности, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

От Европа са представени красивата природа и много история и култура в страните около Алпите, Южна Европа с много слънце, исторически паметници, хубава храна и вино, Северна Европа – студена, но интересна и красива, страните от  Бенелюкс  и малките страни като оазис на спокойствие и благоденствие. Отделно са описани редица ски курорти в Алпите и в Доломитите, както и любими на автора места в България.

От Азия са описани три пътувания през 10 години в Япония, Сингапур, Малайзия и Тайланд с впечатления от промените в тях. Пекин през 1988 г. и Хонконг през 2009 г. дават представа за разнообразието в Китай. Предизвикателствата на Индия и Непал с контрастите в тях и величието на Еверест, погледнат отгоре, са представени наред с посетените храмове в Камбоджа и Индонезия и екзотиката на Малдивите.

Природните феномени в Австралия като Улуру и Големият океански път и гейзерите в Нова Зеландия привличат с уникалната си красота. Северна Америка от Аляска през Сан Франциско, Лос Анджелес  и Сан Диего до Хаваите е представена с неколкократни пътувания с кораб и кола. Преживяванията от два круиза дават представа за страните от Централна и Южна Америка с посещение на най-южния град на планетата Ушуая и заобикалянето на нос Хорн. Описаните пътувания в Перу до Мачу Пикчу и езерото Титикака и в Бразилия с най-красивия град на света Рио де Жанейро и с най-живописния водопад Игуасу, както и преминаването с кола през Скалистите планини до Ниагарския водопад в Канада, допълват впечатленията от Америка – разнообразна и завладяваща.

Едно пътешествие с камион от Кейптаун до водопада Виктория запознава читателя с природата, хората и животинския свят в Африка, с магията на делтата на Окаванго и пясъчните дюни в пустинята Намиб.

Тюркоазените води и бели коралови рифове, обграждащи островите с обрасли със зеленина вулканични хълмове във Френска Полинезия и населени с усмихнати щастливи хора, обясняват защо остров Фанинг от република Кирибати, Бора Бора, Моореа, Таити, Нуку Хива са описани като места, най-близо до рая.

Посещенията в Израел, Петра в Йордания и в Дубай впечатляват с древната си история и със забележителните постижения на хората в тях – превърнали пустинята в модерна страна с футуристична архитектура.

Книгата е предназначена за широк кръг предимно млади читатели с интерес към пътешествия, а тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

AFISH.BG