Петък, 27 Ноември 2020
Маргарита Петкова с награда „Носител на просветата 2016“

Маргарита Петкова с награда „Носител на просветата 2016“

Патрон на едноименния национален конкурс е министърът на образованието и науката Меглена Кунева

 

Днес, 9 юни, в Литературен клуб „Перото“ на НДК поетесата Маргарита Петкова ще получи наградата „Носител на просветата 2016“.

Маргарита Петкова е родена на 21 февруари в София. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Публикува от ученичка в столичния печат и нашумява още преди да излезе първата ѝ книга "Дива къпина" през 1983 г. в издателство "Български писател". Автор е на 13 стихосбирки, на текстовете на над 200 популярни песни и няколко мюзикъла. Носител на национални награди, между които "Димчо Дебелянов", "Изворът на Белоногата", "Златна амфора", удостоена е от Съвета на европейската научна и културна общност със значката "Златна книга" за принос към развитието на българската култура.

Поет, преводач, публицист. Нейни произведения са превеждани на почти всички европейски езици, включително норвежки и шведски. Майка на три деца и баба на две внучета. Епицентър на скандали. Неподдаваща се на опитомяване.

В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий през 2013 година Национално представителство на студентските съвети стартира тази инициатива за първи път. Защото развитието на културата, образованието и науката са истинските носители на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на България. Всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават. Конкурсът цели да събере, покаже и популяризира именно онези положителни събития, идеи, послания и личности в България, които свързваме с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.

Освен „за цялостен принос в областта на българската култура - „Те – носителите на просвета 2016“, награди ще бъдат раздадени в още няколко категории: „Снимка“, „twitter-съобщение“, Кратко есе"...

Началото на събитието е от 17 часа.

Свързани статии (по етикет)