Неделя, 19 Януари 2020
„Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо”

„Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо”

Пет години без опасния чар на Тодор Колев. И двойник няма.

На 15 февруари 2013 г., ден след чисто българския Трифон Зарезaн и побългарения Валентиновден, ни напусна големият Тодор Колев. Любимият на поколения българи актьор си отиде от този свят на 73 години.

Големият майстор на комедийното изкуство е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Любопитното е, че успява да надхитри с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя била по-благосклонна към кандидати с масивна фигура и мощен глас.

 

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях” и Театър „София”. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар” и много други.

Носител e на редица национални и международни награди.

В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с... Тодор Колев” и „Вход свободен”.

Песните, които изпълняваше с оркестъра си „Иръпшъните”, песните по стихове на Борис Христов, се помнят и тананикат и до сега. Тодор Колев беше многопластов артист. Еднакво силен и в драмата, и в комдията, и в импровизацията. Ще липсва все повече територията на духа и изкуството. Таква като него наистина нямат дубльори.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)