Неделя, 31 Май 2020
„Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. ... Това ни харесва!“

„Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. ... Това ни харесва!“

Тези думи се приписват на известна незнайна вещица, цитирана от вестник „Ю Ес Ей Тудей“

Глобализмът в нашия свят неизбежно доведе до смесване на културите и обичаите, в пренасянето на традиции през океани и пустини, приемането им като повод да се повеселим с един ден повече. Разбира се всичко това е всъщност една разрастваща се индустрия, комерсиалната цел отдавна е изместила старите вярвания. Колко пари се харчат за плюшени сърчица и колко за тиквени фенери и остовърхи шапки, всеки може да провери по джоба си. И да харчи или не. Моралният въпрос изобщо не стои на дневен ред. Според Библията Хелоуин не е богоугоден, напротив. Ние сами решаваме как да се забавляваме, защото маскенбалът на 31 октомври отдавна е само забавление за децата, на които дори не е обяснено като що за „празник” е това.

AFISH.BG ви предлага някои от най-използваните атрибути на нощта преди Вси светии, а кой какво отношение има към нея, оставя на отделния читател като негово човешко право.

Тиквените фенери са основен елемент, без който празникът не може да мине. Легендата разказва, че фенерът се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола обаче, не можел да отиде и в ада и поради тази причина обикалял с въглен в издълбана ряпа по света, в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

Вещиците присъстват задължително на празника със своите конусовидни шапки, метли и наметала. Смята се, че властват тъмните сили и вещиците могат да се движат навсякъде по света.

Друг присъщ герой от Хелоуин е прилепът със страховитата си визия.

В нощта на 31 октомври е много популярно да се разказват митове и страшни истории, свързани с духове. Духовете могат да се превърнат в добра тема за шеги, особено сред разхождащите се в тъмното.

Скелетите са друг символ на Хелоуин, за тях се твърди, че дяволът обикаля и търси костите на мъртвите души.

„Лакомство или пакост?” По-добре се запасете с бонбони. Не знаете дали малките пакостници няма да ви отворят големи харчове. Все пак празникът е древен, но сме в 21 век и нищо чудно безобидните бели да се превърнат в зулуми.

AFISH.BG