Неделя, 31 Май 2020
Винаги на живо

Винаги на живо

Една година Димитър Цонев е водещ от небесния малък екран

Роден на 30 август 1959 г. в София в семейството на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В периода от 1986 до 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“. От 1991 до 2002 г. е водещ новинарската емисия „По света и у нас“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след това е пиар на Българската телекомуникационна компания. През септември 2008 г. се завръща в БНТ, където става заместник програмен директор и до 2010 г. е водещ и продуцент на предаването „В неделя с...“ заедно с Камен Воденичаров.

През 2011 г. Цонев напуска, като предаването е преименувано на „Неделя по 3“, а Воденичаров остава водещ до 2014 г.

Със Симеон Сакскобургготски

От октомври 2011 г. до октомври 2012 г. води публицистичното предаване „24/7“ по bTV Action, а след това до март 2014 г. заедно с Цветанка Ризова води предаването „Лице в лице“ по bTV. От 17 март 2014 г. времетраенето на предаването се съкращава значително и Цонев, като външен продуцент, напуска и се завръща отново в БНТ. Там като водещ на публицистичното предаване „Още от деня” го настига масирания инсулт, седмица преди да навърши 57 години.

С баща си, големия актьор Коста Цонев

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“. Председател на Училищното настоятелство на Националния учебен комплекс по култура в Горна баня от 1993 г. и на изборна длъжност във фондация „Мария Мортисори“, учредена от училищното настоятелство.

Има няколко участия в български игрални филми. През 1971 г. играе във филма „Таралежите се раждат без бодли“, следват „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Записки по българските въстания“, „Концерт за флейта и момиче“, „Незчзващите”.

С дъщеря си Деси и съпругата Мариана

Зрителите ще запомнят усмивката му, без която малкият екран стана малко по-пуст и по-малко професионален.

AFISH.BG