Вторник, 11 Май 2021
Кралят на комедията Джери Люис почина на 91-годишна възраст

Кралят на комедията Джери Люис почина на 91-годишна възраст

Семейството му съобщи, че най-скъпоплатеният комик в Холивуд е издъхнал тихо в дома си в Лас Вегас вчера

Джери Люис е роден като Джоузеф Левич на 16 март 1926 година в Нюарк, щат Ню Джърси, в семейството на руски евреи.Неговият баща Даниъл Левич е церемониалмайстор и конферансие, а също и шоумен във водевили. където използва професионалния псевдоним Даниъл Люис. Майка му Ракел Левич е пианистка в радиостанция.

 

Знаменитото дуо Джери Люис и Дийн Мартин

Джери започва да изпълнява комедийни скечове още на 5 годишна възраст и така до 15 годишен той вече има събрано сериозно портфолио. Характерният му номер е да изиграва с изопачени мимики песните звучащи на грамофон. Първоначално започва да използва псевдонима Джоуи Люис но бързо го сменя на Джери Люис за да не се бърка с имената на боксьора в тежка категория Джо Лоуис и друг комедиант назоваващ се Джо Е. Люис.

С Мартин Скорсезе и Робърт де Ниро след "Кралят на комедията"

Набира слава в създадения през 1946 година комедиен дует с Дийн Мартин, който става широко популярен под името "Мартин енд Люис". Освен собственото шоу в нощните клубове, дуетът участва и в комедийна филмова поредица на студиото Парамаунт Пикчърс. На по-късен етап в кариерата му, световна слава добиват ролите му във филма на Мартин Скорсезе „Кралят на комедията”, където си партнира с Робърт Де Ниро и филма на Емир Кустурица „Аризонска мечта”, където е заедно с Джони Деп и Фей Дънауей.

Джери Люис е награждаван многократно с най-различни авторитетни награди. Той е водещ на церемониите по връчване на наградите на филмовата академия на САЩ през 1955, 1956 и 1958 година. Люис има две звезди на холивудската алея на славата.

AFISH.BG