Вторник, 11 Май 2021
Сам Шепърд придружи джентълменски Жана Моро по пътя към Рая

Сам Шепърд придружи джентълменски Жана Моро по пътя към Рая

Знаменитият американски писател, актьор и режисьор издъхна на 73 години

Роденият на 5.11.1943 г. Сам Шепърд не се пребори с усложненията на амиотрофична латерална склероза.

 

Автор на над 40 пиеси, книги с кратки разкази, есета и мемоари, Шепърд успяваше да улови в много от ролите си тихата умора на човека, посветил живота си на интелектуален труд и усамотение.

 

Сценарист на „Париж, щата Тексас” (1984) на Вим Вендерс и съссценарист на „Забриски пойнт” на Антониони, а за пиесата си „Погребаното дете“ получава награда „Пулицър“ през 1979 година. Снима и режисира телевизионни и кино филми, през 1983 година е номиниран за „Оскар за поддържаща роля“ за участието си в „Истински неща“. Помним присъствието му в „Парола риба меч”, „Хамлет”, „Тетрадката”, „Паяжината на Шарлот”, „У дома през август”.

Пиесите и разказите си той пишеше с лекота и пестеливост, пресъздавайки копнежа по ръба на битието, комичната пропаст в неразбирането между мъжете и жените и още по-дълбоката бездна, която дели хората от собствената им същност, изграждайки персонажи с несравнима проникновеност и проникновен диалог, който не тежи с излишни утежнения, но изпълнени с едновременно с абсурд, суров хумор и тънка печал.

„Великият копнеж по Рая” за Сам Шепърд вече е реалност. Да се помолим душата му да намери покой там.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)