Неделя, 05 Април 2020
Театър Азарян посрещна 24 май с предпремиерното представление „Ако нямах лоши сънища“ на Лилия Абаджиева

Театър Азарян посрещна 24 май с предпремиерното представление „Ако нямах лоши сънища“ на Лилия Абаджиева

Залата на театъра ще бъде основно пространство на културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

С бурни аплодисменти публиката изпрати актьорите и режисьора на най-новия спектакъл от програмата на Театър Азарян „Ако нямах лоши сънища“. Представлението е дело на Лилия Абаджиева, един от най-задълбочените и интересни български театрални режисьори. Впечатляващият спектакъл анализира и се вглежда в Шекспировия художествен свят. Режисьорът заедно с актьорите Александър Кадиев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев, Никола Додов и сценографа Васил Абаджиев, създава калейдоскоп от текстове на Уилям Шекспир, поставени във забележителната театралната лексика, която Лилия Абаджиева развива през годините.

„Кое е това, което би могло да се отъждестви с катарзис или пречистване? Възможен отговор е: едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага).
Колкото по-голяма е прàвата между възторга ни от човека и съзнанието ни, че той ще загине, колкото повече се удивляваме на човешката му сила, на величието на онова начало, което го погубва, толкова по-силно преживяваме трагедията“, споделя режисьорката Лилия Абаджиев.

Предпремиерното представление се състоя в навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в зала 2 на НДК, превърната от настоящия мениджърски екип на Двореца в най-модерната театрална зала в България. „С появата си Театър Азарян промени съвременния театрален контекст в страната и е съвсем логично, че именно той е избран за основно пространство на културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Театърът ще посреща голяма част от културните събития по време на Председателството, предназначени за европейските делегати и за българската публика“, обяви изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.
Премиерата на „Ако нямах лоши сънища“ ще бъде през новия театрален сезон на Театър Азарян.

AFISH.BG