Събота, 02 Юли 2022
ОГРОМНИ БЕЛИ КРИЛА ПОСРЕЩАТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НДК

ОГРОМНИ БЕЛИ КРИЛА ПОСРЕЩАТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НДК

Акцията е под надслов „Над духа бдим“

Огромни бели крила посрещат посетителите на НДК. Въздушната инсталацията „Над духа бдим” е окачена над статуята в Централното фоайе и продължава по коридорите и фоайетата на НДК, където графитни рисунки маркират строителните зони около Панаира на книгата, който започва на 23 май, ден преди празника на славянската писменост и българската култура.

Автор на въздушната инсталация е Биляна Бокова, а графитите са дело на група визуални артисти от SAT Gallery.

Крилата са изработени от строителна мрежа, като в тях са вплетени бели страници. Инсталацията е вдъхновена и посветена на всички, които се занимават и развиват изкуствата и културата и са превърнали това в своя кауза. На Пазителите на духа.
Инсталацията „Над духа бдим” е изградена в НДК на фона на напредващите строително – ремонтни дейности във връзка с подготовката на сградата за Председателството на Съвета на ЕС.

„Смисълът на институции като НДК е да бъдат територия за творене и случване на културни събития. В момента имаме задача да съвместим по най-добрия начин интензивния културен живот на Двореца и преустройството му. Това е огромно усилие и изглежда почти невъзможно. През последните две години наложихме динамичен ритъм в съществуващите и новите пространства в НДК. Публиката и гостите ни свикнаха с това, търсят го, очакват го от нас и ние си обещахме да продължим да го правим, независимо от ремонта. Сигурен съм, че всички ще ни подкрепят в усилията да не спираме да работим за каузата, която сме избрали, защото каквото и да се случва, културата и европейските ценности винаги ще бъдат неразделна част от нашия цивилизационен избор”, казва изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Повече за НДК може да откриете тук: https://goo.gl/aYyRtA


Следете нашия профил във Facebook: https://goo.gl/TFRqYn

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)