Понеделник, 21 Октомври 2019
„БОЛКАТА ОТЛЯВО” не отминава, или поетична вечер с Маргарита Петкова

„БОЛКАТА ОТЛЯВО” не отминава, или поетична вечер с Маргарита Петкова

Тя пише за нещата от живота, такива, каквито са. Животът й не е равен, даже „всеки удар на сърцето й е стръмен”, а прямотата, точния език и иронията й, някои определят като скандалност.

…Отведи ме оттук!

Отведи ме, за Бога, по дявола!

Трябва място такова да има – за двама ни.

Все едно е къде и каква е цената.

Отведи ме оттук! –

С чиста съвест продавам душата си!

Тя пише за нещата от живота, такива, каквито са. Животът й не е равен, даже „всеки удар на сърцето й е стръмен”, а прямотата, точния език и иронията й, някои определят като скандалност.

Умее да превръща болката си в красота, а в основата на живота й, на чисто човешките й проблеми е… любовта.

Кратките и лесните любови не й приличат, а за дългите – няма време!
„Женствено пеят нейните токчета” по еднопосочния й път… Дивата къпина, която „умее до кръв да наранява”, още живее в нея, а „болката отляво” май няма да заглъхне. Едно е сигурно – че „и след 100 години, принцесата в нея пак ще се събуди”!

МАРГАРИТА ПЕТКОВА! Най-смелата и най-чувствена българска любовна поетеса. Нежна, но и непокорна – с ясно изградена житейска и гражданска позиция.

Първата ѝ книга „Дива къпина“ излиза през 1983 г. Толкова млада, тя не само е забелязана от творческите среди, но е и оценена.От 1984 г. започват наградите. Национални отличия за цялостен принос – на името на Цветан Спасов, Христо Ботев, Димчо Дебелянов, „Изворът на белоногата”, „Златната амфора”… И така до 2011 г., когато печели официален почетен статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на културата и значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура от Съвета на европейската и научна общност.

Поет, преводач, публицист. Автор на стиховете за повече от 200 песни от българската попмузика в изпълнение на най-популярните ни певци. Един от тях гостува на поетичната вечер в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – композиторът, поетът с китара Асен Масларски, дал живот на популярни песни по обичани стихотворения на съвременни поети, сред които и самата Маргарита Петкова.

Поетесата остана приятно изненадана от библиографската справка, специално изработена за нея от отдел „Библиографско-информационно обслужване.МЗ” на НБКМ. Сърдечно благодари и за красивия букет от името на доц. д-р Александрова – директор на Националната библиотека. А в книгата „Болката отляво”, която ни подари написа:

„На клуб „Писмена” – дойдох, видях, ЩЕ СЕ ВЪРНА!

16 май 2017. С уважение: Маргарита Петкова”

Текст: Стефка Рангелова/Национална библиотека

Свързани статии (по етикет)