Неделя, 05 Юли 2020
Четири спектакъла от програмата на АНТИСТАТИК в ДНК

Четири спектакъла от програмата на АНТИСТАТИК в ДНК

Десетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс започва с DUO (couple dance)

От 12 до 20 май в София ще се проведе 10-тото, Романтично, издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

След премиерата (29 и 30 април), DUO (couple dance) ще бъде първото представление от програмата на АНТИСТАТИК, която започва на 12 май от 19:30 ч.

Концепцията на представлението е на известния френски хореограф и изпълнител Брис Льору, който гостува в София специално за създаването на спектакъла. Ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал в трупата на Ан Тереза де Керсмакер, Брис Льору работи заедно с две от най-интересните имена в полето на съвременния танц у нас – Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Основното намерение на този дует е да се противопостави на засилващите се конфликтни настроения и ситуация на страх в Европа, като им даде един красив и позитивен отговор. В него правилата на играта са ясни – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по какъвто и да е признак, а типичните за дуета позиции на водещ и воден непрекъснато се променят.

Програмата на АНТИСТАТИК в ДНК продължава на 16 май от 19.30 ч. с „Райски места“ на френския хореограф и танцьор Кевин Джийн и предлага на публиката да се завърнат заедно в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Танцовото трио „Райски места“ достига до необичайно и хипнотично движение на тялото. То сякаш протича в забавянето, отлагането и изучаването на въздействието на гравитацията и тежестта, създавайки едно друго време и пространство. Изпълнителите откриват свобода на движението, която преобразява заобикалящата среда и предлага друг вид взаимодействие, адаптиране и промяна. Кевин Джийн е работил с едни от изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обиeн, Одил Дюбо, Мириам Гоурфинк, с филмовия артист Филип Гранрийо и др. Водещ интерес в неговите авторски хореографии и пърформанси е актът на изграждане на една среда и въздействието, което тя има върху нас, върху човешкото поведение и социалните взаимодействия.

Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на „завръщането” със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК – „Празнота/ Пълнота” и „Събаряне”. С първия пърформанс Казуйо Шионой разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загуба на няколко близки хора. Втората работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и смъртоносното.

Артистичната програма на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо „Светилище” на Магдалена Хованиец (Австрия). „Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Магдалена Хованиец е танцьор, пърформанс артист, хореограф и музикант от Полша, която днес живее и работи в Австрия. Работила е с изявени съвременни трупи и артисти като SUPERAMAS, Олег Сулименко, Марк Томпкинс, Жером Бел, Аманда Пиня, Флорентина Холцингер и др. Нейни представления са показвани из цяла Европа, включително и на най-големия танцов фестивал „Импулстанц“ във Виена. През 2009 получава специалната стипендия за изпълнителски изкуства на Министерството на културата на Австрия, а престижното списание „Балеттанц“ я обявява за „забележителен млад хореограф“ в класацията си през 2010.
Представлението е на английски език. Гостуването на спектакъла се осъществява съвместно с Международната програма „Мигриращото тяло“ на ДНК.

Пълната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс АНТИСТАТИК може да видите тук.

--
Антистатик 2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Антистатик 2017 се реализира в партньорство с Календар на културните събития на Столична община 2017; Гьоте-институт България; Театроскоп, в рамките на FranceDanse Orient-Express, (Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция); Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент,Германия; Министерство на културата; INTPA - Международна мрежа за танц и пърформанс - Танцквартир Виена, Австрия, финансирана от Австрийското правителство; Посолство на Израел в България; Платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа” и представлявана в България от Derida Dance Center; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, в рамките на програма “Мигриращо тяло”, финансирана от СП “Култура” на СО за 2017; Младежки театър “Николай Бинев” и Галерия Етюд.

За допълнителна информация и интервюта може да се обръщате към Ина Дублекова (Културна фондация А25 – ПР на Антистатик 2017) на телефон 0889 61 61 43 и на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Демна Димитрова
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
+359885999758
ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)