Четвъртък, 21 Януари 2021
Златната порта на Сан Франциско

Златната порта на Сан Франциско

Мостът Голдън Гейт навършва 79 години
 
 
Според „Форбс Травелър“,  мостът Голдън Гейт наистина заслужава първото място в света сред най-величествените мостове. Мостът е сред 5-те най-красиви архитектурни забележителности на Съединените щати, смята се за едно от чудесата на съвременния свят и е истинско постижение на инженерната мисъл за времето си. Разгръща се над пролива Голдън гейт и разделя Тихият океан от залива Сан Франциско. 
 
Голдън Гейт бридж е завършен точно преди 79 години, на 27 май 1937 г. с шумни празненства, които продължават една седмица. Първия ден от пускането му в експлоатация по него минават над двеста хиляди пешеходци. Колите и товарните автомобили са пуснати на следващия ден. Преди да се изгради мостът, единственият практически кратък маршрут между Сан Франциско и Марин Каунти е с лодка през залива на Сан Франциско.
 
Интересен факт е, че 10 седмици след пускането на моста в експлоатация, става първото самоубийство от него. От там насетне вълната на „желаещи” да се хвърлят от моста расте главоломно. Регистрирани са около 1220 смъртни случая на хвърлили се от Голдън Гейт хора. 
В началото той не е посрещнат с въодушевление. Против строежа се обявяват собствениците на фериботи, както и първите еколози в страната. Мнозина инженери се съмнявали, че изобщо е възможно да се построи висящ мост над опасните води на Тихия океан. Военните пък се опасявали, че ако рухне или бъде взривен по време на война, ще препречи достъпа до залива на Сан Франциско. Местни жители се обявили против, защото според тях щял за загрози красивата гледка.
За близо десетилетие срещу строежа са подадени около 2000 съдебни иска. Всичко обаче приключило към 20-те години на ХХ век, което позволило строежът да започне веднага, след като било осигурено финансиране. Съоръжението е построено за по-малко от 20 години. 11 души загиват при издигането на моста, като 10 от тях рухват заедно със скеле малко преди пълното му завършване. Струва около милиард и двеста милиона в днешни цени, но истинското предизвикателство е било инженерно. Главният инженер Джоузеф Строс, който в началото се опасявал, че от начинанието нищо няма да се получи, описва моста в стихотворение, което написал по повод завършването му през 1937 г. : "Започнат сред хиляди надежди и страхове; прокълнат от хиляди враждебни гримаси" , казва в стихотворението той.
 
 
AFISH.BG
 

Свързани статии (по етикет)