Неделя, 05 Април 2020
„Скучен е театърът, когато на сцената виждаш не хора, а актьори.”

„Скучен е театърът, когато на сцената виждаш не хора, а актьори.”

Днес за 55-и път отбелязваме Международния ден на театъра. Прочетете няколко цитата от Станиславски, Брехт, Шоу, Моъм, Яворов и Лорка за театъра.

Световният ден на театъра - 27 март се отбелязва от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г. Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

У нас 27 март се отбелязва и с тържествена церемония по връчването на наградите „Икар”, учредени през 2005 г. Днес от 19.00 часа под купола на Цирк „Балкански” в парк „Възраждане” ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство.

Награда „Икар” за цялостен принос към преподавателската дейност ще бъде присъдена на проф. Цветана Манева, награда „Икар за чест и достойнство” - на актрисата Гинка Станчева, „Икар за изключителен творчески принос към българския театър” ще получи актьорът Руси Чанев.
Визията на Софийски театрален салон и Наградите ИКАР през 2017 година е свързана с 95-ия рожден ден на голямата актриса Стоянка Мутафова.

Предлагаме ви да прочетете мнения на известни театрали за това изкуство и неговото въздействие:

„Не думи, а впечатления искам да отнеса от театъра.”
Дени Дидро

„Театърът е висша инстанция за решаване на жизнени въпроси.”
А. И. Херцен

„… публиката отива в театъра да гледа хубаво изпълнение на хубава пиеса, а не самата пиеса. Пиесата може и да се прочете.”
А. Н. Островски

„Аз искам театър на мислите, а не театър на протоколните факти.”
К. С. Станиславски

„Играта трябва да е с мярка, даже когато е на сцена.”
А. Страшимиров

„Автор, който не е доправил всичко, преди да иде на сцената, няма да получи никаква помощ от нея, за да надмине себе си.”
П. К. Яворов

„На сцената на реалистичния театър има място само за живи хора, хора от плът и кръв, с всичките им противоречия, страсти и постъпки. Сцената не е хербарий и не е музей, където са изложени натъпкани чучела. Задачата на актьора е да създава образи на такива хора.”
Б. Брехт

„Театърът – това е поезия, която напуска книгата, за да стане достояние на човека.”
Ф. Гарсиа Лорка

„Задачата на драматургията е да накара читателя да забрави сцената, а актьора – да забрави зрителите.”
Б. Шоу

„Скучен е театърът, когато на сцената виждаш не хора, а актьори.”
В. О. Ключевски

„Даже на хилядното представление актьорът трябва да убеди публиката, че никога не е чувал репликата, която му подава партньорът.”
Б. Шоу

„Няма малки роли, има малки артисти.”
К. С. Станиславски

„Публиката е един от най-важните актьори в пиесата, и ако тя не желае да изпълни своята роляу цялата пиеса се разваля, а драматургът се оказва в положението на тенисист, който е останал на корта сам и няма кому да прати топката.”
С. Моъм

AFISH.BG