Събота, 04 Юли 2020
Евангелие на близо 400 години постъпи в НИМ

Евангелие на близо 400 години постъпи в НИМ

Дарението е направено по заръка на отец Пеню Пенев от село Войнежа и включва още една богослужебна книга

 

Две ценни старопечатни книги бяха дарени на Националния исторически музей (НИМ). Едната е уникално издание на Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г., а другата – Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г.

„Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596-а до 1705 г., там са отпечатани 74 книги – впечатляваща издателска продукция”, коментира директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Според историка още през втората половина на XVI век град Вилнюс е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт. Дарената книгата е в голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Видът й издава, че е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от капки от свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени.

Общото състояние на книгата обаче е добро. На предния и задния форзац има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовтата завера от 1835 г.

Втората дарена антика – Ирмологият, е от използваните богослужебни книги в Православната църква. Екземплярът, който е постъпил в НИМ, е много добре запазен. Изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено е с червенослов, инициали в червено и заставки в черно.

Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат – хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция. Този акт предизвиква, според автора, „страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград“. Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул - „над 100 милиона американски долара“.

Книгите са дарени от г-жа Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от с. Войнежа, Великотърновско. „Изданията са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в най-близко време в постоянната експозиция”, коментират от институцията.

 

На заглавната снимка - уникалното издание на Евангелието от 1644 г., което бе дарено на националния ни музей. Снимки НИМ 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)