Сряда, 05 Октомври 2022
Детски фестивал на японската култура в НИМ

Детски фестивал на японската култура в НИМ

„Пътешествията на Ния и Ниппо” започват на 20 януари

 

Фестивал на японската култура за деца ще се проведе за пръв път в Националния исторически музей (НИМ) на 20 и 21 януари. Под мотото „Пътешествията на Ния и Ниппо” най-малките любители на историята ще се потопят в света на традиционната японска култура, ще се запознаят с древните митове и легенди на Япония, с историята, природата, облеклото и храната в далечната страна. Ще опитат и силите си в японската калиграфия, а любовта си към природата ще могат да изразят чрез редене на пъзели и изработване на оригами.

Фестивалът е предназначен за деца от детските градини (в предучилищна възраст) и за ученици от първи до четвърти клас, обясниха от НИМ. Предвидени са и други интересни забавления и игри, за да успеят българчетата по забавен и увлекателен начин да се срещнат с японските традиции. Организатори на събитието са Детският музейно-образователен център към НИМ и СУ „Св. Климен Охридски”, специалност „Японистика”.

 

„Историята на отношенията между Япония и България е история на приятелство между две страни, намиращи се на двата края на света. Независимо от географската отдалеченост на Япония, много българи проявяват интерес към Страната на изгряващото слънце. През последните две десетилетия става все по-голямо”, коментира директорът на НИМ, проф. Божидар Димитров.

Официалното начало на фестивала е предвидено за 14 часа на 20 януари в Централното фоайе на музея. Честа да го открие е дадена на посланика на Япония в България – Н.Пр. Шиничи Яманака, в присъствието на културният аташе г-жа Мивако Кибаяши и ученици от 40 СУ „Луи Пастьор”, 18 СУ „Уилям Гладстон” и деца от детската градина „Омайниче” с изучаване на японски език. „Пътешествията на Ния и Ниппо” ще продължат на 21 януари от 11 до 13 часа.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)