Понеделник, 30 Ноември 2020
Нагоре към небето: Бурж Халифа (ВИДЕО)

Нагоре към небето: Бурж Халифа (ВИДЕО)

Интересни факти за най-високата сграда в света

 

На днешния ден, 4 декември, през 2010 година официално е открита най-високата сграда в света до този момент. Тя не изненадва единствено със своята височина от 828 метра, нито с името си – Бурж Халифа.

За да е още по­-футуристична, сградата има не обикновени, а двуетажни асансьори. Те са и най-­бързите в света, като се има предвид какво разстояние трябва да изминават. Всеки от 57-­те асансьора в сградата може да се движи с 18 м/с (близо 65 км/ч). Едва ли тези любопитни факти обаче са били от голямо значение за 15-­те посетители, които прекараха 45 минути, заседнали в един от асансьорите на 124-­ия етаж, малко след откриването на кулата. След случая наблюдателната площадка беше затворена за няколко месеца от съображения за сигурност.

Резултат с изображение за burj khalifa gold automat

Срещу пари в брой можете да си купите злато

Името на небостъргача е сменено в последния момент. По време на строежа и последните дни преди официалното откриване целият свят очаква представянето на кулата Бурж Дубай. Оказва се обаче, че Дубай е натрупал няколко милиарда долара дългове и се обръща за помощ към съседа си Абу Даби. Това води до смяна на името на Бурж Халифа -­ на името на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян.

Ако се качите на наблюдателната площадка на който и да е друг небостъргач по света, ще можете да си купите за сувенир тениска, магнит за хладилник или керамична фигурка. На Бурж Халифа обаче освен всичко това има и автомат за злато. Срещу няколко банкноти в брой можете да се сдобиете със златна монета или миниатюрно златно кюлче. Подарете ги или си ги пазете и чакайте цената на златото да се вдигне.

Резултат с изображение за burj khalifa atmosphere

Ресторант Atmosphere

Тук се намира най-­високо разположеният ресторант в света. Казва се Atmosphere и си има собствен асансьор, за да не се тъпчете заедно с туристите.

Сградата се люлее с отклонение 1,50 метра в горната си част. Като се има предвид, че е построена върху песъчлива основа и я веят често доста бурни пустинни ветрове, това отклонение е удивително малко и почти не се забелязва.

За да бъдат измити всички прозорци, са нужни около четири месеца. И това само ако едновременно работят 36 чистачи и цялата апаратура. Самопочистващата система за 24 348­те прозореца струва над 8 милиона долара.

На най-­престижния адрес има и 900 жилищни апартамента. При това не са толкова скъпи, колкото си мислите – само няколко месеца след откриването на кулата цените им падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-­високият апартамент е на 109-­ия етаж.

Въпреки че беше открита скоро, Бурж Халифа вече е използвана за площадка за скачане от един самоубиец, който се хвърля от 147-­ия етаж през май 2011 г. Два месеца по-­рано французинът Ален Робер, известен като френският Спайдърмен, се изкатерва по външната част на кулата.

Резултат с изображение за burj khalifa

Кулата вечер

Бурж Халифа става причина за масови безредици на строителните работници, които участват в издигането й. Отношението към строителите емигранти в Дубай се наблюдава внимателно от много време заради случаи на ниско заплащане, лоши условия и конфискуване на паспорти. През 2006 г. около 2500 работници се разбунтуват и причиняват щети за около 1 милион долара върху строителната площадка на кулата.

На 158­-ия етаж на Бурж Халифа се намира най-­високата джамия в света.

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)