Събота, 02 Юли 2022
Мирела Иванова стана драматург на Народния театър

Мирела Иванова стана драматург на Народния театър

Известната поетеса влиза в екипа на “Майстори”, чиято премиера е в края на януари

 

Известната българска поетеса и преводачка Мирела Иванова стана драматург в Народния театър „Иван Вазов”, съобщиха от трупата. Първата постановка, в чиито екип влиза тя, е „Майстори” на режисьора Петринел Гочев. Премиерата на спектакъла по пиесата на Рачо Стоянов е в края на януари 2017 г. Любопитното съвпадение е, че когато „Майстори” се поставя за пръв път на сцената на Народния театър през 1927 г., негов драматург също е поет – Николай Лилиев.

Освен драматург, Мирела Иванова ще бъде и главен редактор на двумесечното сп. „Народен театър”, издание на националната трупа. Петият му брой ще бъде готов през януари. Поетесата се присъединява към екипа на театъра, след като почти 20 години работи като главен уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София.

От няколко седмици режисьорът Петринел Гочев репетира "Майстори" с актьори от Народния театър. Сега към екипа ще се присъедини и Мирела Иванова.

 

Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество „Петък 13”. Заедно с колегата си Бойко Ламбовски е автор и водещ на телевизионните предавания „Петък 13” и „Остров за блажени” по БНТ. Години наред е литературен наблюдател на вестниците „Стандарт” и „Капитал”, нейни статии излизат в „Дневник” и „Сега”. Сценарист е и на два документални филма за патриарха на българската литература Иван Вазов. Пише и публикува стихове, разкази, литературна критика и публицистика, превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии „Странстването на камъните. Съвременни немски поети”, „Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония”, „Балкански азбуки: България”, на томове с творби на поетесата Мара Белчева („Един живот”) и на на поеми за малки и големи от Иван Вазов („Аз съм българче”). От 2003 г. води коментарна рубрика в радио „Дойче веле”.

Мирела Иванова е автор на 10 книги с поезия и проза, носител на множество отличия, сред които националната награда за съвременна литература „Христо Г.Данов” и европейския приз за модерна поезия „Херман Ленц”. Като признание за приноса й в европейската литература и развитието на българско-немските културни отношения през 2008 г. тя получи едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом „Вила Конкордия” в Бамберг, Бавария.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)