Вторник, 27 Октомври 2020
Културното многообразие е общо наследство на човечеството

Културното многообразие е общо наследство на човечеството

Отбелязваме деня и с Нощ на музеите

 

Всички обитаваме една и съща планета, а културното многообразие е това, което ни кара да вървим напред. Нашето културно многообразие е общо наследство на човечеството. То е източник на нови идеи, благодарение на които ние се отваряме към другите и започваме да мислим по различен начин, това се казва в приветствието на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва на днешния ден - 21 май.

Многообразието създава възможности за установяване на мир и постигане на устойчиво развитие. То може да се използва за постигане на целите на развитието, включително за борба с бедността, насърчаване на равенството между половете, постигане на качество в образованието, зачитане на човешките права и др., се посочва в приветствието на Генералния директор. Според Ирина Бокова, светът е изправен пред редица ограничения и нашият отговор трябва да бъде използването на най-силния ни възобновяем източник, а именно човешкият разум и креативност. А културното многообразие безспорно е стимул за творчество и креативност. Инвестициите в тази насока могат да преобразят обществата. Имаме отговорност да развиваме образователните и интеркултурните умения на младите хора, за да поддържаме многообразието в света.

Призовавам всички държави членки на ЮНЕСКО да предадат това послание на най-високо ниво, да включат културата и културното многообразие в програмата за устойчиво развитие след 2015 г. Трябва да превърнем културата в приоритет сега”, заявява Ирина Бокова. През 2001 г. ЮНЕСКО приема Всеобща декларация за културното многообразие и през декември 2002 г. Общото събрание на ООН в резолюция 57/249 обявява 21 май за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие.

Тази година събитието съвпада и с  Европейската „Нощ на музеите“ - инициатива, организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Страната ни се включва в него за 12-ти път. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да приемат гости безплатно с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта. За първи път в европейската инициатива ще се включи и Национална галерия „Квадрат 500“. Ще има исторически четения от 10 до 18 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ в София на ул. Московска 6А. Там ще се съберат учени, изследователи, историци, богослови и етнолози от цялата страна. Входът за четенията е свободен. Към инициативата се включват и филиалите на НВИМ – Военноморски музей – Варна, Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ и Музей на авиацията в Крумово, както и десетки други музеи и културни институции в страната. Екипът на Националния военноисторически музей ще провокира посетителите да оставят своя цветен отпечатък и послание на инсталация, която ще бъде съхранена в Капсулата на времето, създадена по повод 100-ата годишнина на музея.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)