Вторник, 27 Октомври 2020
Натаниел Хоторн: Егоизмът е едно от качествата, които може да вдъхновява любовта

Натаниел Хоторн: Егоизмът е едно от качествата, които може да вдъхновява любовта

Чистата ръка не се нуждае от ръкавица, която да я покрие, казва авторът на „Алената буква“. Още избрани мисли и цитати на американския писател

 

Натаниел Хоторн е американски писател, автор на класически творби, в които подчертава психологическите елементи на своите персонажи. Набляга върху чувството за вина, породено от конфликта между стремежа към лично щастие и обществените ограничения. През 1850 г. Хоторн публикува „Алената буква“ – изключително популярен и до днес роман за тайната любов на Естер с преподобния Артър и детето от грешната им връзка. Действието се развива в края на XVII век, когато пуританизмът в Америка е в разцвета си. Строгото пуританско общество осъжда на изолация съгрешилата Естер. Младата жена е принудена да носи алена буква „П“ (прелюбодейка), пришита върху роклята на гърдите ѝ. Естер обаче приема унижението си с достойнство. Тя живее скромно, възпитава дъщеря си в християнски добродетели и помага на бедните и болните. С годините значението на позорната буква се заличава от съзнанието на съгражданите ѝ, дъщерята се омъжва за европейски благородник, а възрастната Естер е уважавана и търсена за съвет от млади и стари. Днес образът на Естер се счита за първия образ на феминистка – класически пример на сексуално независима жена и смела алтернатива на Ана Каренина. Влиянието на „Алената буква“ се усеща в редица по-късни произведения от американски автори, като например „Портрет на една дама“ на Хенри Джеймс, „Пробуждането“ на Кейт Шопен и „Както лежах и умирах“ на Уилям Фокнър.

 

Представяме ви избрани цитати от Хоторн:

 

„Щастието е пеперуда, която, ако гониш, винаги ти се изплъзва. Но ако седнеш тихо, може да кацне точно върху теб.”

„Човек не може дълго време да носи едно лице пред себе си и друго пред множеството, без накрая да се обърка и да не може да разпознае кое е истинското.”

„Нашият създател никога нямаше да ни даде такива красиви дни и дълбоки сърца, за да им се насладим, ако не е искал да ни направи безсмъртни.”

„Лесното четене означава адски трудно писане.”

„Чистата ръка не се нуждае от ръкавица, която да я покрие.”

„Точността е брат близнак на честността, а неточността - на безчестието.”

„Щастието в този свят, когато идва, идва случайно. Направете го обект на преследване и това ще заприлича на лов на диви гъски, и никога няма да го постигнете. Следвайте нещо друго и е много вероятно да откриете, че сте уловили щастието, дори и без да сте мечтали за него.”

„Времето лети над нас, но оставя сянка след себе си.”

„Това, което наричаме недвижимо имущество – солидната земя, на която строим къщите си – е основата, на която лежи почти цялата вина в този свят.”

„Егоизмът е едно от качествата, които може да вдъхновява любовта.”

„Не трябва винаги да говорим на пазара какво ни се случва в гората.”

„Непорочността на жената съдържа, подобно на лука, няколко слоя.”

„Героят не може да бъде герой, ако не е в героичен свят.”

„Понякога се радваме, че сме се събудили след лош сън. Може да е така и след смъртта.”

„Животът е направен от мрамор и кал.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)