Петък, 27 Ноември 2020
Сгради в Мексико, Азербайджан и на Азорските острови спорят за приза на Кралския институт на британските архитекти

Сгради в Мексико, Азербайджан и на Азорските острови спорят за приза на Кралския институт на британските архитекти

Новият носител на RIBA International Prize ще бъде обявен на 24 ноември

 

Вече е известен списъкът с шестте сгради, номинирани за тазгодишната награда RIBA International Prize, която по традиция се присъжда от Кралския институт на британските архитекти. През 2016-а журито, начело с Ричард Роджърс, е огледало 30 одобрени кандидури – обекти в 20 страни на 5 континента, които са пуснати в експлоатация през последните три години. Сега оценяващите ще посетят отново шестте най-добри от тях и ще обявят победителя на 24 ноември.

Ето ги и претендентите за RIBA International Prize 2016:

1.Център за съвременно изкуство Arquipelago на Азорските острови, Португалия.

Комплексът с базалтови фасади бе открит след реконструкция на завод от 1980 г. в град Рибейра-Гранди с население от 25 000 души. Журито отбелязва доброто отношение към историческото наследство и многообразието от варианти за интериорното пространство.

2. Центърът Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан

 

Преди да си отиде през тази пролет, Заха Хадид заявява, че този център е една от двете най-добри сгради на нейното бюро, наред с Музея за изкуство от XXI век в Рим. Центърът ежегодно приема десетки хиляди души.

3. Музеят Jumex в Мексико сити, Мексико

 

Сградата на музея е построена за най-голямата частна колекция на съвременно изкуство в Латинска Америка. Журито отбелязва работата със светлината в музея, качеството на материалите и детайлите, които незабележимо разделят публичната и работната зона.

4. Концертната зала Stormen в Будьо, Норвегия

Това е първият голям реализиран проект на лондонското бюро DRDH. Комплексът е построен на 100 км от Северния полярен кръг. В него са събрани три зали за публиката и градска библиотека.

5. Мемориал „Пръстенът на паметта” в Аблен-Сен-Назер, Франция

 

Създаден е в памен на загиналите през Първата световна война и е увековечил 579 606 имена на войници, участвали в битки на Западния фронт. Авторите са избрали формата на пръстен като символ едновременно на вечността и братството.

6. Университетът UTEC в Лима, Перу

За висшето техническо училище архитектите са предложили мащабна визия с изнесени навън конструкции. Стълбите и галериите на фасадата образуват сложни мрежа от греди и колони, които се виждат отдалече.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)