Вторник, 27 Октомври 2020
Носителят на националната награда "Дамян Дамянов" за поезия е обявен

Носителят на националната награда "Дамян Дамянов" за поезия е обявен

 

Тазгодишният лауреат е поетът Мартин Спасов

 

Шуменският поет Мартин Спасов е носител на националната награда за поезия "Дамян Дамянов"- 2016, съобщи Дарик Сливен.

Той е отличен за книгата си "Костилка от спомени" от комисия с председател Надежда Захариева - поетеса, и членове - Валентина Радинска - поетеса, носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов" за 2014 г.; д-р Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" - Сливен, Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов" за 2008 г., Желяз Кондев - писател и стопанин на Издателска къща „Жажда" - Сливен.

Награда за дебют отива при Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност".

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски", специалност „Българска филология". Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет" - Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим", 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев", 2015 г. „Костилки от спомени" е втората му стихосбирка.

Връчването на наградите ще се проведе на 18 май 2016 г. /сряда/ от 18.00 ч. в залата на НТС. На 19 май 2016 г. /четвъртък/ от 10.00 ч. в Хаджиданчовите къщи се проведе среща-разговор с председателя на журито поетесата Надежда Захариева и тазгодишните лауреати.

Интервю с Мартин Спасов можете да прочетете тук: http://afish.bg/interview/item/64-martin-spasov-iskam-po-malko-dumi-da-osamvat-sami.html

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)