Понеделник, 18 Януари 2021
Букмейкъри отново предричат Нобелова награда за Харуки Мураками

Букмейкъри отново предричат Нобелова награда за Харуки Мураками

Сред фаворитите са още сирийският поет Адонис и американският писател Филип Рот

 

Световните букмейкърски къщи продължават да приемат залози за бъдещия носител на Нобеловата награда за литература, който ще бъде обявен на 13 октомври. Както можем да предположим, начело в списъка отново са най-спряганите през последните години имена.

Според информация на сайта BetBreakingNews фаворит за литературен „Нобел” тази година е японският писател Харуки Мураками. Шансовете му за победа се оценяват в съотношение 5:1, а вероятността най-сетне се бъде зачетен от Нобеловия комитет е 16,67%.

На второ място е сирийският поет Адонис, който пише на арабски, но от средата на 80-те години на ХХ век живее в Париж. Неговите шансове за победа са 6:1 или 14,29%.

На трета позиция според букмейкърите е американският писател и лауреат на „Пулицър” Филипп Рот (7:1 или 12,5%). След него в класацията на претендентите за Нобелова награда през 2016-а се нареждат кенийският писател и драматург Нгуги Ва Тхионго (10:1) и американската писателка Джойс Каръл Оутс (14:1).

Това, разбира се, все още нищо не означава. Комисията, определяща носителя на литературен „Нобел”, обикновено поднася изненади. Така беше и миналата година, когато с наградата, за собствено учудване, се сдоби беларуската писателка Светлана Алексиевич.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)