Вторник, 27 Октомври 2020
Публичен дебат за младите в театъра

Публичен дебат за младите в театъра

 

Форум „Следата”- 2016 в рамките на “Салон на изкуствата”

 

В рамките на ХХI “Салон на изкуствата” в Националния дворец на културата на  11 май (сряда) от 11:00 ч. в Зала 4 на НДК ще бъде организиран публичен дебат под надслов  “Накъде с диплома за театър в джоба?”.

Модератори на срещата са доц. Възкресия Вихърова и доц. Снежина Петрова, които ще изложат своето мнение и ще се опитат да отговорят на въпроса, вълнуващ няколко поколения актьори. На събитието са поканени държавни институции, организации от неправителствения сектор и личности, ангажирани с проблема. Дискусията ще бъде първото събитие от организирания форум „Следата”- 2016, чиято мисия е да симулира микромодел на театралната ситуация в страната, набелязвайки основните проблеми и техните възможни решения.

Форумът „Следата“ – 2016 е инициатива на Нов български университет, която вече трета година поставя фокус върху проблемите на най-младите в театъра и създава място за срещи между всички национални образователни институции в сферата на сценичните изпълнителски изкуства. Провокирани от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование студенти в България, форумът  предлага публична платформа за дискусии. Паралелно ще бъдат представени  дипломни спектакли на студенти от ННБУ (София) - Програма театър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (София), Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Югозападен университет "Неофит Рилски" (Благоевград) и Театрален колеж „Любен Гройс“ (София), както и на гости от театралните академии в Скопие (Македония) и Чанаккале (Турция). Предвидена е и интерактивна дискусия за „Младите в Театъра“ с водещ PR специалистът доц. д-р Десислава Бошнакова, НБУ.

В рамките на „Следата”- 2016 още:

• Ще се проведе представяне на книги за театър на издателството на НБУ и не само – водещ проф. В. Дечева
• Ще бъде повторен един от най успешните  работни семинари от предходното издание: „Как да се подготвя за кастинг?”, с водещ режисьорът Младен Киселов
•  Студентско жури ще определи „Най-обещаващият дипломант-актьор на учебната 2015-2016 г.“ Наградата се осигурява от НБУ.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)