Петък, 27 Ноември 2020
Камен Калев оглави журито на „Златна роза 2016”

Камен Калев оглави журито на „Златна роза 2016”

34-ото издание на фестивала на българското игрално кино се открива на 19 септември във Варна

 

Камен Калев – режисьорът на един от най-награждаваните филми през последните десет години, „Източни пиеси”, ще бъде председател на журито на тазгодишния фестивал на българското игрално кино „Златна роза”, съобщиха организаторите от Националния филмов център. Както „Afish.bg” вече писа, форумът ще се открие за 34-и път на 19 септември във Варна. В продължение на седмица в отделните състезателни програми ще бъдат показани 12 пълнометражни и 6 късометражни продукции, завършени през изминалата година.

Едно и също жури ще оценява този път заглавията и в двете конкурсни секции. Името на неговия председател Камен Калев нашумя още след премиерата на игралния му дебют „Източни пиеси” (2009), който бе показан първо в програма на кинофестивала в Кан, а после месеци наред печелеше български и международни награди. Две години по-късно той засне „Островът”, а третият му игрален филм - „С лице надолу”, спечели приза за режисура от „Златна роза 2015”.

Борислав Колев – опитният кинокритик, който от няколко години печели аплодисменти и с авторските си документални филми „Стоичков” и „Салто мортале”, също ще оценява състезаващите се фестивални ленти. В петчленното жури ще бъде и композиторът Петър Дундаков, известен в киносредите с написаната от него музика за филмите  „Коридор 8”, „Ана Блуме”, „Любов и инженерство”,  „Мечта по запада” и др.

Актьорите, които публиката ще види на екрана във Варна, ще се надяват най-вече на вярното око на Теодора Духовникова. Актрисата от Народния театър, изиграла и роли във филмите „Прогноза”, „Събирач на трупове” и др., е единствената дама в журито на „Златна роза 2016”.

Особено важен ще бъде и гласът на оператора Стефан Иванов, „виновен” за красиво заснетите кадри в „Любовното лято на един льохман”, „Бягащи кучета”, „Приятелите на Емилия”, „Нещо във въздуха”, „Досието Петров”, „Версенжеторикс” и др. Повече от 20 години той живее в Канада, но продължава да се връща и да работи в България.

 

На заглавната снимка – председателят на журито на „Златна роза 2016” Камен Калев.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)