Вторник, 26 Януари 2021
5 юли се смята за рожден ден на рокендрола - ВИДЕО

5 юли се смята за рожден ден на рокендрола - ВИДЕО

По радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That's All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky

 

В края на 50-те години младият радиоводещ Алън Фрийд за първи път употребява понятието рокендрол – умелата и интересна смесица между ритъм енд блус, кънтри музика, блус, буги и джаз. Това е първият жанр на рок музиката. Афро-американци като Чък Бери, Литъл Ричард, Бо Дидли и Фатс Домино изпълняват своята музика главно пред афро-американска публика, отхвърляни от белите заради расови предразсъдъци. Приемането на рока като главно направление в музиката става в средата на 50-те години, когато както Бо Дидли казва „ofay dudes“ (или бели хора) подписват с водещ издател и започват да правят кавъри на тяхната музика. Елвис Пресли и Бил Хейли, както и дъ Кометс, Бъди Холи, Джери Лий Люис и Джони Кеш често правят турнета заедно в САЩ и Великобритания. Около края на десетилетието черни и бели артисти излизат заедно на концерти и така слушателите разбират кои са всъщност истинските изпълнители на хитовете, които слушат по радиото и телевизията, като например популярната песен на Литъл Ричард „Тути Фрути“.

Съществува дебат за това коя да се счита за първата рокендрол песен. Една от претендентите е „Rocket 88“ на Джаки Бренстън и неговите Делта Катс (всъщност, Айк Търнър и неговият състав „Кралете на ритъма“), записана от Сам Филипс и Сън рекърдс през 1951 година. Четири години по-късно „Rock Around the Clock“ (1955) на Бил Хейли става първата рокендрол песен, изкачила се на първо място в музикалните класации и заела първото място по продажби. Затова много музикални специалисти считат факта за рождена дата на рокендрола. Не и списанието Rolling Stone: през 2004 година то излезе със становището, че за първа рокендрол песен трябва да се счита „That's All Right (Mama)“ (1954) на Елвис Пресли.

Едни от пионерите в този жанр са Чък Бери, Бо Дидли, Фатс Домино, Литъл Ричард, Джери Лий Люис и Джийн Винсент. Много скоро рокендролът започва да доминира класациите и концертите, като се превръща в основен фактор в продажбите на плочи.

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното. Смятан е за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов артист в историята на популярната музика. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.

 

Снимка: societyofrock.com

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)