Вторник, 26 Януари 2021
Влада Томова с концерт в Casa de Cuba

Влада Томова с концерт в Casa de Cuba

През летните месеци тя предвижда да снима видеоклип върху авторските си композиции Take Me Back и Sing Out Loud

 

Влада Томова, живееща понастоящем в Ню Йорк, е основател и художествен ръководител на Български женски фолклорен хор „Ясни гласове“ - първи и единствен по рода си вокален ансамбъл в Ню Йорк. Работата ѝ с Balkan Beat Box продължава да намира широко международно признание и успех. Гласът ѝ се чува в обикалящата света изложба на National Geographic “King Tut”, в албума “Кукер” на Балкански, звучи и по време на зимните олимпийски игри в Италия през 2006-а.

Влада Томова често си сътрудничи с майстора на кавала Теодосий Спасов, когото кани на турне в САЩ през 2011 г. Концертите там, включващи и участието на авангардния американски китарист Крис Раел, са приети с бурни овации от американската и българската публика. През 2015-а тя приветства Спасов и „Балкански live“ за концерт в Ню Йорк, на който бе и гост-вокалист.

През 2013 г. издава албум със старинни сефарадски песни „Лазарската роза“, обработени от Раел за оркестър интрументи от различни краища на света. Неочаквано за самата себе си, Томова открива, че освен магичния чар на гласа, притежава и силата да възкресява повехнали рози от подарен ѝ. Розите, подарени ѝ за празника на Св. Валентин, изненадващо пускат нови листа и корени, след което раждат и нови цветове. Първата „възкръснала“ роза, наречена “лазарска” краси корицата на едноименния албум.

В последно време Влада Томова се вдъхновява и в писането на свои авторски песни. Една от последните е „Песничката за азбуката“. Написана в Ню Йорк, песента бе изпята за празника на славянската писменост 24 май 2015 г. от деца, родители и учители в София, Лондон, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анжелис и Сидни, както и в други малки и големи градове. Ръководеният от нея хор се представи на копривщенския фолклорен фестивал през 2015-а и бе приет с бурни овации от насъбралото се мнозинство на площада на града.

През летните месеци тя предвижда да снима видеоклип върху авторските си композиции - Take Me Back и Sing Out Loud, които ще бъдат издадени в началото на есента.

Съвместно с формация от български музиканти, Томова ще представи песни от албума, който записа в Куба. Концертът ще се състои в Casa de Cuba на 8 юли от 21 часа. Адресът е гр. София, кв. Лозенец, ул. „Цветна градина“ 1, телефон за резервации 0885455633.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)