Събота, 24 Октомври 2020
Огнената Далида

Огнената Далида

Двама от най-близките ѝ мъже се самоубиват, а самата тя е безкрайно нещастна. Най-голямата звезда на Франция, също като Едит Пиаф, пее за голямата розова любов и все не я намира

Родената през 1933 година италианка Йоланда Джилиоти израства в столицата на Египет Кайро. През 1954 година става „мис Египет” и решава, че ще замине за Европа, за да се пробва в киното. Твърдо убедена, че има талант на киноактриса, Йоланда пристига в Париж. Вместо на снимачната площадка, оказва се чест посетител на кабаретата и две години по-късно приема псевдонима Далида.

Още с една от първите си песни „ Bambino” тя поставя абсолютен рекорд по продажби във Франция. И до днес тази песен се оказва един от най-продаваните сингли за всички времена. После следват дуети с Шарл Азнавур, концерти в легендарната зала „ Олимпия” и турнета в цяла Европа.

Далида живее бурен живот и има много авантюри. Мъже като Ален Делон я наричат „огнена жена”. Въпреки това тя дълго търси пътя към личното си щастие. Двама от най-близките ѝ мъже се самоубиват, а самата тя е безкрайно нещастна. Най-голямата звезда на Франция, също като Едит Пиаф, пее за голямата розова любов и все не я намира. Заминава за Индия, Непал и Тибет, за да намери себе си. Обвързва се с най-влиятелните мъже за времето си и все пак не е щастлива.

За Франция една от най-трагичните любовни истории е именно връзката на Далида с Франсоа Митеран. Далида среща Франсоа в края на 70-те години и започва бурен романс с него. Домът ѝ се превръща в център на политически събития във Франция. Мъжът, управлявал най-дълго страната, се слави като плейбой в политиката. В края на последния си мандат Митеран приключва връзката си с Далида. Според мнозина биографи, певицата вече е твърде остаряла за неговия вкус. След краха в отношенията им, Далида спира с масовите си участия и пише една от най-тъжните любовни песни на века - „ Je suis malade”. Казват, че това е песента, която тя написала, за да каже на Митеран, че никога няма да може да се излекува от него. И това се оказва факт.

Далида не успява да преживее раздялата си с Франсоа и на 3 май 1987 година, след доза приспивателни, е открита мъртва в дома си.

AFISH.BG