Понеделник, 18 Януари 2021
И Варненската опера излиза под открито небе

И Варненската опера излиза под открито небе

Фестивалът в Летния театър се открива довечера с представление на „Турандот”, посветено на Гена Димитрова

 

Фестивалът „Опера в Летния театър” ще се открие за седми път тази вечер във Варна с „Турандот” от Джакомо Пучини. Така държавната оперна трупа в морската ни столица отново се присъединява към идеята в топлите вечери класическата музика да излиза извън затвореното пространство на театъра.

Откриващото представление е посветено на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова. Принцеса Турандот беше една от коронните роли на покойната оперна прима. Постановката е на Кузман Попов, диригент е Григор Паликаров, а партиите на Турандот и Калаф са поверени на Димитринка Райчева и Валерий Георгиев.

Фестивалът ще продължи до 25 август. Много премиери и артисти от различни държави се очакват в „Опера в Летния театър 2016”, съобщиха от трупата. На 28 юни публиката ще види за пръв път мюзикъла „Граф Монте Кристо” по романа на Александър Дюма. Автор на музиката, либретото и текстовете на песните е Ив Деска. Режисьор е Петко Бонев, по хореографията са работили Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, а Полина Герасимова е създала специален 3D мапинг, който прави постановката още по-атрактивна. В главните роли са Борис Луков, Милен Иванов и Димитър Марков.

Италианският маестро Стефано Сегедони ще дирижира премиерата на „Бохеми” от Пучини под режисурата на испанката Мария-Елена Мексия. Световноизвестното сопрано Цветелина Василева ще изпълни водещата женска партия, на сцената ще бъдат още Валерий Георгиев, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Свилен Николов, Евгений Станимиров и др.

11 юли е денят за балетна премиера – „Дон Кихот” от Минкус. Това е най-новата постановка на именития руски хореограф Сергей Бобров, който от няколко години активно работи в България. На сцената заедно ще танцуват артисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Варненската държавна опера. Бобров е „виновникът” и за балетния гала концерт на 12 юли, когато ще танцува примабалерината на „Болшой театър” Елена Андриенко.

Другите две премиери на „Опера в Летния театър 2016” са през август. Не кой да е, а самият Йордан Камджалов ще дирижира спектакъла „Борис Годунов” от Мусоргски, посветен на 80-годишнината от рождението на Никола Гюзелев. Постановката и сценографията са на акад. Пламен Карталов, който преди две години постави със Софийската опера същата творба на площада пред столичния храм „Св. Александър Невски”. Гост в ролята на Борис Годунов на 11 август е италианският бас Карло Коломбара.

Два дни по-късно Коломбара, който вече е любимец на българските меломани, ще пее и в премиерата на Вердиевата опера „Силата на съдбата”, постановка на Деян Прошев (Македония) под диригентството на Марко Боеми (Италия). В партията на Леонора ще излезе Дария Масиеро (Италия), а един от най-известните по света български тенори – Калуди Калудов, ще бъде в ролята на Дон Алваро.

Последната премиера на фестивала – „Норма” от Белини, е предвидена за 22 август. Режисьор е Кузман Попов, диригент е Вилияна Вълчева, а на Дария Масиеро е поверена Норма, една от най-трудните оперни партии.

В програмата на фестивала е включен и мюзикълът на Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, който от години събира публика в столичния Музикален театър. Тенорът Богомил Спиров е в ролята на Йосиф. Режисьор е Светозар Донев, а диригент – Страцимир Павлов. Единственото българско заглавие е оперетата „Българи от старо време” от Асен Карастоянов. Стефан Рядков и Пламен Георгиев изпълняват ролите на Дядо Либен и Хаджи Генчо в  една от най-успешните музикални постановки на режисьора Николай Априлов.

Маестро Борислав Иванов ще празнува свой юбилей на закриването на фестивала на 25 август. Той и колегите му Селман Ада (Турция), Вилиана Вълчева и Стефан Бояджиев ще дирижират оперната гала с участието на част от най-известните ни оперни гласове днес – Камен Чанев, Калуди Калудов, Венцеслав Анастасов, Александър Крунев и др. На сцената ще бъдат почти всички солисти, хористи и балетисти на Варненската опера.

На заглавната снимка – сцена от „Турандот”, с която довечера ще се откие "Опера в Летния театър". Снимка ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)