Вторник, 26 Януари 2021
С “Кармен” на 93-годишния Дзефирели започва фестивалът в “Арена ди Верона”

С “Кармен” на 93-годишния Дзефирели започва фестивалът в “Арена ди Верона”

Българинът Юлиян Ковачев дрижира част от спектаклите

 

С представление на „Кармен” от Жорж Бизе, режисирана от Франко Дзефирели, утре вечер ще бъде открит традиционният оперен фестивал в „Арена ди Верона”. Това е своеобразно завръщане на прочутата на постановка на вече 93-годишния неуморим маестро. Дзефирели е режисьор на още два спектакъла в програмата – „Трубадур” от Верди  (изключително ефектна, създадена през 2010-а специално за фестивала) и „Турандот” от Пучини. Представленията ще бъдат дирижирани от българина Юлиян Ковачев и Ху Джун от Китай.

Тази година в античния театър ще бъдат представени и две други Вердиеви творби – постановката на „Травиата” на Уго де Ана, чиято премиера през 2011-а предизвиква истински фурор, и „Аида”, базирана на постановката Джанфранко де Бозио от 1913 г. В програмата е и балетен спектакъл на „Roberto Bolle and Friends”. Финалът на фестивала е на 10 август с „Трубадур” под диригетството на Даниел Орен.

Самата Арена е един от най-впечатляващите римски амфитеатри в Европа. Построена през I век, навремето тя е била място за гладиаторски битки и рицарски турнири. Днес „Арена ди Верона” е археологически музей на открито, чиято известност нараства още повече заради ежегодния едноименен оперен фестивал. Обявен от критиката за истински феномен, той е сред най-престижните международни музикални събития.

Всяка година между юни и септември фестивалът събира в Италия повече от 500 000 меломани от цял свят. Организаторите обиковено предпочитат творби, които предполагат много масовка и пищни декори. Първото издание е било открито на 10 август 1913 г. със спомената вече Вердиевата „Аида”, режисирана от Де Бозио . На сцената са излизали мнозина от най-великите оперни певци и диригенти – Рената Тебалди, Мария Калас, Марио дел Монако, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти, Тулио Серафин, Рикардо Мути, там са аплодирани и българите Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никалай Гяуров и др.

Това лято на диригентския пулт там отново ще бъде Юлиян Ковачев, който явно се е възстановил след сполетелия го здравословен проблем преди година по време на представление. Той е сред любимите диригенти на Франко Дзефирели. В музикалните среди още се коментира случаят, когато прочутият маестро целува диригентската палка на талантливия българин. Колкото до режисьора, той е сред най-великите фигури както в световното кино, така и в оперното изкуство – прави сценографията и режисира спектакли от 1955 г. Мъдростта му е пословнична. „Когато навлезем в „булеварда на залеза”, ставаме по-добри хора, по-човечни, по-богати на стойности”, пише в своята автобиографична книга италианецът.

На заглавната снимка– сцена от „Кармен”, постановка на Франко Дзефирели в „Арена ди Верона”

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)