Четвъртък, 27 Февруари 2020
Хорът на цивилизациите от Антакия с концерт във Военения клуб в София

Хорът на цивилизациите от Антакия с концерт във Военения клуб в София

Хорът на цивилизациите от Антакия ще изнесе концерт в историческия Централен военен клуб в София, съобщиха от турското посолство

Концертът е в рамките на стратегията за комуникация с ЕС на Главна дирекция "Европейски съюз" и под домакинството на Посолството на Република Турция.

С разнородния произход на членовете си и с песните, които изпълнява, хорът представлява прекрасен пример за мирното съжителство на различните вероизповедания и култури в Турция.
 
 
Турция както в географски, така и в културен и исторически план е неделима част от Европа. Днес, освен в ЕС, тя е член на всички европейски и западни организации. Освен това, Турция е една от страните основателки на общоевропейски организации като Съвета на Европа. В преговорния процес, Турция, като страна кандидат-член за ЕС, продължава да развива отношенията си с ЕС и страните членки, основаващи се на взаимна изгода и общи интереси. Членството на България в ЕС, добавя допълнително ценно измерение към нашите всеобхватни и задълбочени отношения във всички области със съседна, приятелска и съюзническа България.
С цел популяризиране на културата на съвместно съжителство, Посолството на Република Турция в София редовно организира културни и художествени дейности в България, с която имаме много прилики в социокултурната област.
 

От позицията си на пресечна точка на различни култури и цивилизации, Турция е решена да изпълни ангажимента си за пълноправно членство в ЕС, който е цивилизационен проект, чиято цел е укрепвайки разбирането за съвместно съжителство да обедини множество култури, идентичности и вярвания на основата на общи универсални ценности и норми.Изхождайки от това разбиране, Хорът на цивилизациите от Антакия, състоящ се от представители на трите монотеистични религии в страната ни, с разнообразна етническа принадлежност, и който чрез своите песни и песнопения отправя послания към целия свят за мир, толерантност и братство, на 29 ноември 2019 г., петък, в рамките на стратегията за комуникация с ЕС на Главна дирекция „Европейски съюз“ и под домакинството на Посолството ще изнесе концерт в историческия Централен военен клуб в София. С разнородният произход на членовете си и с песните, които изпълнява, хорът представлява прекрасен пример за мирното съжителство на различните вероизповедания и култури в Турция.Създаден през 2008 г. Хорът на цивилизациите от Антакия изнесе концерти в много страни по света, предимно от Северна Америка и Европа, спечели много международни награди, а през 2012 г. бе номиниран за Нобелова награда за мир.
 
Автор: Оля Ал-Ахмед

Свързани статии (по етикет)

 • Цигуларката Зорница Иларионова ще изнесе рецитал в НМУ „Любомир Пипков“ в София

  В първия „Концерт за надежда“ за новата 2020-а година в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще гостува цигуларката Зорница Иларионова. Тя ще изнесе рецитал с пианистката Мартина Табакова на 26 януари от 17 часа в НМУ „Л. Пипков“ (ул. „Оборище“ 17)

  В програмата са включени Соната за цигулка и пиано № 4, ла-минор, оп. 23 – Бетовен, Соната за цигулка и пиано № 3, ре-минор, оп. 108 – Брамс, Соната за цигулка и пиано, сол-минор – Дебюси,  „Полетът на сокола” – Алексей Шор, и Цигански напеви – П. Сарасате.

  „Концерт за надежда“ е нов музикален формат с благотворителна кауза, която има за цел да подпомогне музикалното развитие (конкурси, майсторски класове и т.н.) на деца от НМУ „Любомир Пипков“. За събирането на нужните средства се провеждат разнообразни „Концерт(и) за надежда“ всеки месец през учебната година, като в последствие се обявяват всички дарители и събрани средства.

  Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в град Плевен, където започва обучението си в НУИ „П. Пипков“ – в класа на своята майка, цигулковата педагожка Благородна Танева. Успешният екип се премества в НМУ „Л. Пипков“ – София, което младата цигуларка завършва с отличие. Образованието й продължава в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, Испания при именития педагог проф. Захар Брон и в Нов български университет в София при проф. Марио Хосен.

  Зорница Иларионова е носител на първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира с успех на много европейски сцени. Тя е лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“. Има записи в БНР и участия в преки телевизионни предавания. На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава заедно с пианиста Асен Танчев.

 • Джана Нанини идва за първи път у нас (ВИДЕО)

  Тя и Ерос Рамацоти са любимите изпълнители на папа Бенедикт XVI

   

 • „София кватрет” с поглед към Шуберт и Моцарт

  Известната камерна формация очаква ново поколение почитатели на класическата музика