Понеделник, 19 Октомври 2020
57 години „Грамофончета“

57 години „Грамофончета“

Наградите „Грами“ са раздадени на церемония за първи път на 4 май 1959 година

 

Наградите „Грами“ (наричани и „Грамофончета“ на английски: Gramophone Award), се присъждат от Националната академия за звукозапис (National Academy of Recording Arts and Sciences – NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия. На ежегодната церемония по връчването им, която обикновено се провежда през февруари, участват най-известните изпълнители, а връчването на наградите в някои от най-популярните категории се излъчва пряко по телевизията и привлича много публика. Това е една от четирите годишни шоу програми за връчване на музикални награди в Съединените Щати, другите са Награди Билборд, Награди за Американска Музика и Рок Енд Рол Залата на Славата Встъпителна Церемония. Грами се счита за музикалния еквивалент на наградите Еми за телевизия, на наградите Тони за сцената и на наградите Оскар в света на филмите.

Както наградите Оскар, така и Грами, които към 2011 са разделени на 109 категории в 30 жанра музика, се присъждат чрез гласуване, а не по индекс на популярност, както се случва с Американските Музикални Награди и Музикалните Награди Билборд.

Първата церемония е проведена на 4 май 1959-а, и награждава изпълнителите за постиженията им през 1958 г. След церемонията през 2011 година NARAS преразглежда категориите за 2012-а и ги свежда наградите до 78.

От 2000 г. поради нарастващото значение на пазара и на музикалната продукция в Латинска Америка, както и между латиноамериканското население на Съединените Щати, се стига до връчването на наградите Грами Латино. Тези награди, които понастоящем се разделят в 50 категории, имат като крайна дата 31 март всяка година и се връчват през септември.

 

AFISH.BG