Вторник, 11 Май 2021
Чужденците ще опознават културата ни чрез тематични спектакли в Двореца

Чужденците ще опознават културата ни чрез тематични спектакли в Двореца

„Традиционните български вечери“ вече са факт

 

Националният дворец на културата (НДК) официално даде старт на големия проект по организирането на тематични фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура. Това се случи на първото от тях, което се проведе онази вечер в Зала 8 на Двореца. В него участие взеха: Ансамбъл “Чинари”, Група “Етнотикс”, Трио “Булгарина” и гайдарят Венцислав Андонов.

Целта на “Традиционните български вечери” е да пресъздадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор, не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието, съдържащо се в ритуалните танцови и музикални обреди през различните сезони, които са поддържали българския дух жив през вековете.

В различните вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични фолклорни традиции, включващи: старинни носии на повече от 200 години, свирене на най-старата гайда в Европа - каба гайда, както и на 100-годишния инструмент копана; уникално, старинно шопско пеене, съхранено от “Бистришките баби”, които са под

Следващите дати, на които ще се проведат тематични фолклорни представления са: 17-ти юни; 1-ви, 15-ти, 29-ти юли; 12-ти, 26-ти август; 9-ти, 23-ти, 30-ти септември; 18-ти ноември; 16-ти, 23-ти декември 2016 г.

 

Снимка: Орлин Огнянов

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)